събота, 15 декември 2012 г.

Телешки вариации...

ЕЛЕШКО КЮЛБАСТИЕ
Продукти:
  • Телешко /говеждо,свинско /месо-  1кг.
  • Чесън- 10 скилидки
  • Оцет- 100мл.
  • Канела- ½ ч.л.
  • Черен пипер-  10-12 зърна, пресно смлени
  • Бахар-   3-4 зърна, пресно смлени
  • Ким-  ¼ ч.л., пресно смлян
  • Сол- на вкус
Начин на приготвяне:
  1. Обезкостеното и почистено месо се измива в студена вода.
  2. След отцеждане се нарязва на тънки парчета, които се начукват.
  3. Парчетата се поръсват със сол, черен пипер, бахар, ким, канела.
  4. Поставят в хладилник за 2 часа.
  5. След това се пекат на скара.
  6. Опеченото месо се поставя в тенджера, прибавят се чесъна, оцета и топла вода /100мл./.
  7. Задушават се на слаб огън плътно похлупени .
ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАН – ЧОМЛЕК ПО ДУПНИШКИ
Продукти:
  • Джолан телешки-  1кг.
  • Картофи- 400гр.
  • Лук- 80гр./1 глава /
  • Чесън- 5-6 скилидки
  • Моркови- 100гр.
  • Червено вино-  100мл.
  • Масло- 125гр.
  • Черен пипер- 10-12 зърна
  • Дафинов лист- 1бр.
  • Доматено пюре- 2с.л.
  • Домати- 200гр.
  • Люти чушки- 2 бр.- по избор
  • Червен пипер -1ч.л.
  • Сол- на вкус
Начин на приготвяне:
  1. Почистения и измит в студена вода джолан се отцежда и нарязва.
  2. Парчетата се поставят в гърне.
  3. Картофите, обелени и нарязани, се разбъркват с подправките /начупения дафинов лист, черен, червен  пипер и солта / и се изсипват върху джолана .
  4. Прибавят се нарязаните моркови, лук и чесън, размитото в малко топла вода доматено пюре, обелените и ситно нарязани домати, лютите чушки, маслото, виното и малко топла вода.
  5. Капакът на гърнето се замазва с тесто и се поставя на слаб огън за 4-5 часа.
  6. Вместо гърне може да използва тенджера под налягане – вари се около 45-60 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар