неделя, 23 декември 2012 г.

Лекарска кулинарна фиеста за Бъдни вечер и Коледа

Д-р Мария Николова
Пълнени чушки с боб
Продукти: 10 броя сушени червени чушки, 200-250 грама едър боб, 1 глава лук, подправки - джоджен, магданоз, чубрица, червен пипер, сол, 2 моркова, прясна чушка, 3-4 пресни гъби, мазнина - олио, масло или зехтин.
Бобът се сварява до готовност, като за супа, като се слагат и лук, моркови, гъби, чушки, подправки. Отцежда се. Сушените чушки се накисват в топла вода, за да омекнат, и се пълнят с бобената смес. Нареждат се в глинен съд, заливат се с малко мазнина и 1-2 с.л. от соса на боба. Поръсват се с чубрица и се пекат до зачервяване - около 30 мин.
Пържоли с топено сирене и гъби
Продукти: 6-8 пържоли, 300 г пресни гъби, 150 г топено пушено сирене, 150 г обезмаслен кашкавал, сол, черен пипер, универсална подправка.
Начин на приготвяне: В глинено гърне се нареждат ред пържоли, овкусени с подправките, топено сирене, кашкавал, гъби. Редят се до горе. Заливат се с вода, бира или вино. Пекат се до готовност - 1 - 1,5 часа. Подходяща гарнитура са задушени броколи.
Печени плодове с орехи
Лесно, полезно и вкусно: нарязват се на кубчета тиква, дюли, ябълки. Слагат се стафиди (може и други сушени плодове - кайсии, фурми без костилките, смокини), добавят се и орехи и се пекат във фурна. По желание се добавят 2-3 с.л. мед.
Д-р Енджи Касабие
Пълнена пуйка
Продукти: пуйка около 3-4 кг,1 ч. пълнозърнест ориз, 1 голяма глава лук, пилешки дробчета (по желание, 500 г нетлъста телешка кайма, 1/2 кг варени белени кестени, 150 г кедрови ядки, сол, смлян черен пипер, 1/2 ч. л. шафран, 1 ч.л. доматено пюре, 2-3 с.л. нискомаслено масло, малко зехтин, 1-2 лимона, 1 портокал, 1 ч. сухо бяло вино.
Измийте и почистете пуйката. Варете я около 1,5 ч. Сложете в тава и овкусете със сол и черен пипер отвътре и отвън. В бульона от пуйката добавете нарязаните на ситно дробчета да дръпнaт течностите. Добавете каймата и разбъркайте 4-5 пъти. Поръсете с нарязания на ситно лук, сол, черен пипер, шафран, масло и задушете леко. След това добавете виното и засилете малко огъня - докато се изпари виното. Добавете ориза, бульон от пуйката и доматеното пюре. След като остане почти без течност, изключете огъня, добавете кедрови ядки и кестени и разбъркайте леко. Напълнете пуйката и я намажете с маслото. Покрийте с фолио. Добавeте малки картофи, масло, малко зехтин, бульон от пуйката и печете около 1 час. Ако не е готова, намалете температурата до 170 градуса и продължете печенетo. Към края махнете фолиото, за да хване коричка. Добре е да се добавя по малко бульон по време на готвенето, за да се пекат картофите, а не да се варят. Също така, ако искате по-специален вкус към картофите, добавете сока от 1-2 лимона и 1 портокал. За по-пикантен вкус - черeн, бял и червен (сладък или лют) пипер, 2 ч.л. горчица, разтворени в бульона за картофите.
Постни мъфини с плодове
Продукти за около 10 бр.: 2 банана, 1 ч. настъргани моркови, кората и сокът на 1 портокал, 50 г стафиди, 3 с.л. зехтин, 2 ч.л. бакпулвер, 3/4 чаена чаша пълнозърнесто брашно, 1/4-1/2 ч.ч. овесени ядки, 2 с.л. мед, 1 прахче ванилия, шипка сол.
Стафидите се накисват за 10-15 мин в сока на портокала. През това време се смесват брашното, овесените ядки, ванилията и бакпулверът. Отделно се размачкват до пюре бананите с вилица. Добавят се настърганите моркови, медът, настърганата кора на половин портокал, зехтинът и стафидите с портокаловия сок, в който са киснали. Всичко се разбърква с лъжица и се прибавят останалите съставки. Сместа се разпределя във формички за мъфини. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 мин или докато са зачервят добре. Поднасят се напълно изстинали.
Д-р Рени Стоянова
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а и навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божият син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива - боб, жито, леща, ориз, булгур, елда, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове - ябълки, сливи, стафиди, кайсии, смокини, и ядките - основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, и меда, който е пожелание за сладък живот. Задължително на трепазата трябва да присъства и коледната пита с паричка. Ето едно изпитано предложение от мен за здравословни коледни
Канелени питки
Продукти: 1 ч. покълнала елда, 1 ч. покълнали ръж и жито, 1-2 ч.ч. ленено брашно, 1 с.л. канела, 1/2 ч. кокосови стърготини, 1 банан, 1 чаша зърна грозде, 3-5 с.л. мед, 1 ванилия, 1/4 чаша зехтин. Всичко се смесва с блендер или кухненски робот, а може и да се пасира. Добавя се още ленено брашно, ако сместа е твърде водна, или още грозде (или малко вода), ако е много суха. Нека да се получи нещо като тесто, от което да се оформят малки плоски питки. Нареждаме в тавичка и на 48° сушим 6-8 часа.
Ето и чудесен начин за консумация на меда в най-полезната му сурова форма -
Домашни постни бонбони
Смесват се мед, кокосови стърготини и сусамов тахан. Добавя се пшеничен зародиш, докато сместа стане толкова гъста, че да може да се оформя на топчета с длани. Към някои може да добавите какао, ванилия или да ги приготвите с друг вид ядки за разнообразни вкусове. Можете да ги оваляте в натрошени сурови какаови зърна, кокос, годжи бери, настъргани орехови ядки, кафява захар или какао.
 Коледен щрудел
Продукти: 5-6 обелени и настъргани ябълки, 1 с.л. грис или още по-добре 2 с.л. киноа, 1-2 шепи стафиди (бели и тъмни), 1-2 шепи накълцани орехи, пакет фини кори за баница, 85 г разтопено масло/олио, 2-3 с.л. кафява заха.
Загрява се фурната на 180° (160° с вентилатор). При настърганите ябълки се слагат стафидите и лъжицата грис и се разбърква. Разстилат се корите за баница. Първата се намазва с масло и се поръсва с кафява захар. Отгоре се поставя втора кора, намазва се с масло, поръсва се с орехите. Слага се третата кора, намазва се с масло и се изсипва от ябълковата плънка. Навива се на руло, намазва се отгоре с масло, и се поставя в тавичка. Така - до изчерпване на продуктите. Получават се около две големи рула. По желание може да навиете рулата и в кръг. Пече се до хрупкава коричка. Вади се от фурната и се поръсва с пудра захар и с кокосови стърготини.
Д-р Светлана Тусчиева
Може да изберем и по-различни вкусни и оригинални рецепти.
Кускус с тиква и леща
400 г кускус, 250 г тиква, 200 г леща,100 г сурова свинска наденица, 1 глава кромид, розмарин, зехтин, 30 г краве масло, сол, пипер.
Лещата се сварява, докато омекне, като се внимава да не се развари на каша. Лукът и наденицата се нарязват и запържват. Заливат се с бульон и се изсипва лещата, като се вари на бавен огън още малко. Добавят се свареният кускус и задушените в масло парчета тиква заедно с подправките.
През зимата търсим ярки цветове, които допринасят за добро насторение и тонус. А нима има по-прекрасен от пурпурния цвят на "еликсира на радостта" - коктейл от сок на червено цвекло, ябълки, целина и краставици. В "цветната" диета цвеклото с естествената му сладост създава великолепни съчетания на багри. Доставете си удоволствие с многобагрени кулинарни букети от рубинени проблясъци, ухание и витамини.
Пудинг с цвекло
400 г извара, 600 г сварено цвекло, 300 г ябълки, 200 г захар, 50 г грис, 5 яйчни белтъка, 4 с. л. сметана.
Цвеклото и ябълките се смилат в блендер и се добавят останалите продукти. Сместта се изсипва в подмазана форма и се пече 35-40 минути при 230°.
Свинско с чекане
750 г свинско, 2 глави чекане (какво е и как се приготвя, вижте в края на рецептата), 1 ч.ч. булгур, 5 сушени червени пиперки, сол на вкус.
Месото, нарязано на парчета, се задушава до полуомекване, прибавя се чекането настъргано на едро ренде. Към края се прибавят пиперките и булгурът. Ястието се залива с малко вода се оставя на тих огъндо сваряването на булгура.
Как се прави чекане (кисело цвекло)? То е традиционна съставка на Банската капама. Приготвя се саламура - на 10 л вода 300 г сол, която трябва да покрива наредените глави цвекло над 10 см. Ферментацията протича при температура 20°С, като се преточва периодично. Към 15-ия ден главите избледняват, а саламурата придобива тъмновиолетов цвят.
Цвекло с плънка
Издълбавасе сърцевината на еднакви по размер глави цвекло и се пълнят с плънка от задушен ориз, ябълки на кубчета, захар, настъргано сирене или извара, яйца и масло. На 700 г цвекло - 1/2 ч.ч. ориз, 100 г ябълки, 150 г сирене, 2 с.л. захар, 1 яйце, по 1 с. л. масло и сметана.
Ами пуйката? Пуешкото е едно от най-великолепните, с отличен вкус и диетично месо с ниско съдържание на мазнини и високо на пълноценни белтъчини. Неотдавна учените намериха научно основание за празничната трапеза да се приготвя пуйка. Благодарение на високото съдържание на триптофан и В3 в пуешкото то покачва градуса на настроението. Боровинките, богати на витамините В6 и С, ускоряват превръщането му в серотонин - хормон на щастието. Вкусът на пуйката в голяма степен зависи от възрастта й. Приема се, че най-вкусно и нежно е месото на пуйка на възраст 5 - 7 месеца. Месото на стар, охранен пуяк е крехко, докато това на старите пуйки - жилаво. Идеалният вариант е птицата да е свежа, добре охранена, с месести гърди. В "Големият кулинарен речник" Ал. Дюма, ценител и познавач, признава, че да се изяде голяма пуйка, е съвсем просто, особено ако е приготвена майсторски - нежна, сочна и ароматна... Истинско наслаждение е крехкото месце от двете страни на гръдната кост, наречено "архиерейски нос"!
Пуйка "Мари-Мадлен"
1 пуйка, 200 г краве масло, 500 г гъби, 100 г кашкавал, 1 ч. сметана, 1 с.л. коняк, сол, бял пипер.
Пуйката, намазана с малко масло, се изпича. Гъбите се задушават в соса от печенето, добавят се сметаната и кашкавалът и са вари още 5 минути на тих огън. Накрая - подправките и останалото масло. Със соса се залива пуешкото.
Д-р Георги Гайдурков
Постни сарми
Продукти: лозови или зелеви листа, моркови, целина, пащърнак, кимион, магданоз, босилек, лук, кафяв пълнозърнест ориз.
Ситно нарязаните морков, целина, пащърнак и др. се сваряват или задушават на пара. Оризът се вари заедно с цели зърна кимион, отцежда се. Зеленчуците се смесват с ориза. Добавят се ситно нарязаният магданоз, босилек, лук.
Сместа се разпределя и завива в зелеви или лозови листа. Сармите леко се запичат във фурна на незалепваща повърхност.
Може да се сервират със сос (дресинг) от кашу
Около 250 г кашу се смилат на фина паста. Добавят се лимон, чесън, домашен бульон или вода до желаната гъстота.
Постен сух таратор:
Към приготвен по горната рецепта сос от кашу се добавят настъргани или нарязани на ситни кубчета кисели краставички, копър, чесън.
Постен боб
За рецептата са нужни добре сварен и отцеден зрял боб, орехи, джоджен, босилек.
Орехите се смилат на паста заедно с подправките. Част от боба се пасира заедно с малко домашен бульон, смлените орехи и подправки до желаната гъстота като сос. Сместа се дабавя към останалата част от боба.
Салата "Гуакамоле"
За нея са необходими 2 домата и едно авокадо. Авокадото се обелва и се намачква на паста. Доматите се нарязват на ситно и се смесват с авокадото, добавят се подправки - магданоз, босилек, лимон.
Пуйка във фолио
Нарязаното на филийки месо от пуйка (вместо това може да се използва и друго месо - от пиле, заек, риба) е желателно да се обработи предварително във врящ зеленчуков бульон за 1-2 минути.
След това парченцата се отцеждат, подправят се с лук, чесън, зелени и екзотични подправки (черен пипер, бял пипер, кимион, бахар, джинджифил, индийско орехче и други по ваш вкус).
Може да се добавят по желание и ситно нарязани кисели краставички, моркови, чушки и др.; кафена чашка червено вино. Завива се във фолио така приготвеното ястие и се запича без мазнина на фурна или се обработва на пара.
След снемане от огъня се добавят хималайска или диетична сол и лимон, по желание може да се овкуси и с малко краве масло. Ястието може да се гарнира с всякакъв вид суров и/или термично обработен зеленчук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар