понеделник, 3 декември 2012 г.

Постен боб споделен от мрежата....




Вкусен боб със свинско
Необходими продукти:
  • 0,5 кг. бял боб
  • свински крак и ухо
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 глава лук
  • джоджен
  • около 30-40 мл  олио
  • червена суха  чушка за разкош  (по желание – люта)
  • 1 с.л. брашно
Приготвяне:
* Бобът се накисва за една вечер във вода.
* Кипва се  за 10 мин., заедно с  крака и ухото, с прибавена  сода хляб  във водата ( винаги  слагам в  първата вода. Содата спомага за по-лесно увиране и излизане на онези вещества, от които после е тежко на стомаха).
* Излива се водата от варенето, измива се всичко със студена вода, тя отново се изхвърля  и всичко се слага в уреда Крот Пот.а
* Налива се  около 1 – 1.5 л. вода (тук вече зависи колко гъст искаме да бъде бобът, както и сорта му – колко ще набъбне).
* Прибавя се лука – ситно нарязан, 1 с.л. червен пипер,  олиото,  сухата  чушка  и включва  на 6ч. на режим ІІ в Крот-Пот-а  (през това време крачето беше омекнало, но ако не е – ще трябва да се включи за още час уреда, вече може на І степен)
* След като измине това време се отваря, прибавя се солта, джоджена (стрит сух или нарязан пресен)  и включва  за още 30 мин. вече на І степен.
* Брашното се размива с малко вода и когато уреда изключи то се изсипва в ястието и разбърква, за да уплътни соса.
*** Уредът се изключва и не  се оставя на подгряване, за да не се разварят зърната боб
Авторката на рецептата ми се разсърди....затова направих промените,въпреки ,че бе посочено и името и.

Няма коментари:

Публикуване на коментар