събота, 29 декември 2012 г.

Дърпана баница



Продукти за тестото:
800 гр. до 1 кг. брашно
450 мл. вода (студена)
1 ч.л. сол
2-3 с.л. оцет
2-3 с.л. олио
Допълнително олио за потапяне на ръцете при раздърпване на тестото

Продукти за плънката:
500 гр. сирене
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 п. краве масло (125 гр)

Приготовление:

Пресяваме брашното, правим кладенче, изсипваме водата, солта, оцета и олиото и замесваме гладко, меко, нелепнещо тесто. Разделяме на равни части (с това количество продукти на 8 части) и омесваме на малки топки. Намазваме домакинско фолио с олио и подреждаме върху него топките тесто, които също намазваме добре с олио. Завиваме отново с домакинско фолио и оставяме тестото да отпочине около 30 мин. Преди да започнем да раздърпваме корите за баницата, постиламе покривка върху масата, където ще дърпаме, най-добре е покривката да е от естествен материал. Потапяме ръцете си в олио и вземаме една от топките разтегляме в ръце, докато започне да прозира през тестото и чак тогава поставяме върху покривката и започваме постепенно да разтегляме от вътрешността към края на тестото. През цялото време, докато разтегляме кората, топим ръцете си в олио, като по този начин се предотвратява скъсването на тестото. След като разтеглим тестото, поръсваме със сместта, получена от  разбитите яйца, мляко и сода и натрошваме сирене. Завиваме на руло с помощта на покривката и навиваме в тава, която предварително сме намазали с олио. Продължаваме по същия начин с останалото тесто. Когато напълним тавата, поливаме отгоре с разтопено краве масло и печем във фурната на 180 градуса около 30 мин. или до получаване на златиста коричка. Да ви е сладко!
ПП: От личен опит да споделя - 1. Брашното трябва да е от високо качество, защото и най-малкия компромис води до провал! 2. Нужен е опит, но постепенно се свиква и почти не се къса тестото при раздърпване. 3. Ако в началото ви се стори трудно и не можете да раздърпате тестото на една и съща дебелина до самия край, просто изрежете краищата с нож и оставете, само най-тънката част. Желая успех на всички, които пожелаят да опитат! Ако имате нужда от съвет - веднага ще помогна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар