събота, 22 декември 2012 г.

Торта Апшерон

Тесто:

Яйца - 6 броя, захар - 400 гр.сода - 1/3ч.л., ванилия - 1.5 ч.л., брашно - 200 гр., накълцани на дребно орехи - 200 грама., смелени орехи за декорация - 100 гр.
Крем:

 Краве масло - 250 гр., кондензирано мляко - 2/3 банка /300мл.,
захар - 0,5 чаши, прясно мляко – 150мл., 1 с.л. брашно
Разбийте белтъците дотогава, докато те си увеличат размера двойно.Без да преставате да биете постепенно добавете захарта и ванилията. След това един по един жълтъците. Ако използвате сода за хляб, тя предварително угася в 1 супена лъжица оцет и добавете към масата. В яйчната маса на малки порции, добавете брашното и счуканите орехи. Старателно с дървена лъжица разбърквате до еднородна смес.Разделяте на три части. Печете в застлана с намазнена хартия за печене форма с диаметър 28см. 10 мин. на 190 градуса.Когато извадите, оставяте да изстине 10 мин. и тогава отлепяте хартията. Изпечените блатове са много нежни и лесно се чупят, докато са горещи.

Крем. Сварявате млякото, 1с.л. брашно и захарта, докато стане гъст крем.Оставяте да изстине НАПЪЛНО. Размекнатото краве масло разбивате, като постепенно добавяте кондензираното мляко и крема. Оставяте в хладилник да стегне 2-3 часа. Хубаво е да го направите преди да изпечете блатовете.
Готовите блатове /напълно изстинали/ ги слепвате с крема и украсявате със смелените орехи.


Добър апетит!
Едно предложение за разнообразие:
Направете повече крем 300гр. краве масло и цяла банка кондензирано мляко. Сложете по- малко захар,защото кондензираното мляко е подсладено. В крема сложете 2ч.л. коняк е 1 ч.л. ром. В тестото - само 1ч.ч. /250мл./ захар, около 200тр../Получава  се нещо много вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар