понеделник, 24 декември 2012 г.

Содена питка за Бъдни вечер

Продукти:
500-550 гр брашно
300 мл вода (газирана вода, сода, лимонада)
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
щипка сол
щипка захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Рецепта за содена питка
• В купа пресейте брашното и направете кладенче, поръсете в него шипка сол и захар
• Разтворете содата за хляб в лимоновия сок и изсипете в кладенчето
• Прибавяйте по малко водата и замесете гладко и меко тесто
• Прибавете малко по малко и олиото като намазнявате ръцете си и докато получите гладко тесто, омесете го добре и го оформете на топка. При желание отделете малко от тестото за да оформите фигурки
• Поставете топката тесто в тавичка и оформете
• Отгоре сложете направени от шнурове и плетеници фигурки, използвайте и вилица – получават се интересни комбинации от дупчици
• Намажете с олио и сложете питката в предварително загрята фурна на 190 градуса
• Изпечената пита намажете с олио и оставете на скарата на отворената фурна за около 10 мин

1 коментар:

  1. Постна питка за Бъдни вечер
    2 и 1/2 ч.ч. брашно
    1 ч.л. сол
    1 ч.л. сода за хляб
    1 с.л. оцет
    3 с.л. олио
    паричка и върбова клонка

    ОтговорИзтриване