събота, 29 декември 2012 г.

Боб на фурна/ споделена рецепта от приятелка/


Нужните продукти за боб на фурна:

1. 1 чаена чаша боб
2. 1 морков
3. 1 глава лук
4. 1 чушка
5. 1 домат / 2 супени лъжици доматено пюре
6. джоджен, 1/2 чаена лъжица червен пипер и сол
7. олио
4 Порции

Боб на фурна
Боб на фурна
Рецептата за боб на фурна в четири стъпки:
1.
Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една  чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.
2.
Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън.
3.
След като бобът се е посварил добавяте сол на вкус, около ½ чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат / доматеното пюре и разбърквате добре.
4.
Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта, стъпката която прави бобът на фурна различен.  Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и докато придобие коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар