събота, 29 декември 2012 г.

Хачапури с мързеливо многослойно тесто


Продукти:
За тестото:
1.5 ч.л. суха мая
1 ч.ч. топло мляко
1 яйце
0.5 ч.л. сол
брашно за замесване на меко, нелепнещо тесто
250 гр. маргарин

За плънката:
400 гр. сирене (използвах сирене с растителни мазнин - на външен вид много прилича на фета, но е ниско калорично - предлага се в Билла)
200 гр. кашкавал

Приготовление:
Пресяваме брашното около 700 гр, правим кладенче, изсипваме, млякото, солта и маята и замесваме меко, но нелепнещо тесто.Оставяме за около 30 мин. в хладилника да се отпусне, вадим разточваме на дебелина около 0.5 см. Мажем тестото с маргарин и сгъваме на две,от-
ново мажем на и пак сгъваме на две,докато се получи малък правоъгълник с размер около 30 на 10 см. Завиваме на руло, обвиваме плътно с домакинско фолио и оставяме в хладилника за около 2 часа (замесих тестото вечерта, а пекох на другата сутрин - и така става добре). След като изтече времето, вадим от хладилника и разточваме на кора с дебелина не повече от 0.8 - 1 см. По средата поставяме настърганото сирене и кашкавал и затваряме в пакет. След това отново разточваме леко с точилката и слагаме в намаслена тава. (Аз действах по следния начин: разточих кората, преместих в тавата и там настъргах сиренето и кашкавала, затворих в кръг и притиснах силно с ръце отгоре). Намазваме с жълтък отгоре и печем във фурната на 180 градуса за около 1 час. Крайният резултат е наистина много вкусен, макар, че аз допуснах една грешка - използвах прекалено малка тава (30 см диаметър) и горният слой стана прекалено дебел след като се изпече. Но въпреки това е много вкусно и лесно за приготвяне! Очарована съм от вкуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар