петък, 28 декември 2012 г.

Търновски питки...

Болярска пита
рецепта за домашна пита от Велико Търново, приготвяна многократно и винаги сполучлива
1 кг брашно
400 мл вода
50 гр краве масло (или свинска мас)
1 пакетче мая (40 гр)
3 яйца
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

bpita

* Маята се разтваря с 1 ч.л. захар в гладка вода и се оставя да шупне около 20 мин;
* Брашното се пресява в голяма купа;
* Яйцата се разбиват, без единия жълтък, който се оставя за намазване на питата, и се добавят към шупналата мая;
* Яйчната смес се добавя към брашното и се замесва меко еластично тесто. Накрая се добавя олиото и се се оставя загънато с топла кърпа да втаса около 15 мин;
* След това тестото се разделя на 3 равни части. Всяка част се премесва и се разточва леко. Разточените питки се намазват с чисто масло (свинска мас) и се редят една върху друга, след което се разточва на тънка кора;
* Намазва се отново с чисто масло (или мас) и се навива на руло, след което се завива като охлюв и се поставя в тавата за печене, която предварително е намазана леко с олио;
* Питата се поставя да втаса около 1 час, до удвояване на обема.
* Оставеният предварително жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазва втасалата пита;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 1 час. От практиката съм се научила, че е по-добре питата да се пече още 10 мин от момента в който, сме решили, че е готова. Така няма да предложим клисава, недоизпечена пита, а и коричката е станала апетитна на цвят и така хрупкава.
Тутманик, навит тутманик по болярски
рецептата е вариант на Болярската пита, но с плънка от сирене и яйца.
за плънката:
2 яйца
250 гр сирене
200 гр кашкавал (по желание)
* Кашкавала, настърган на едро ренде, слагам в тестото;
* Плънката се приготвя като към настърганото сирене се добавят разбитите яйца;
* Плънката се нанася върху разточеното тесто и се навива на руло, което се оформя като охлюв.
Приготвям и градинарска пита, като плънката варира според сезона – гъби, печени чушки, кисели краставички, лук …. и много подправки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар