събота, 15 декември 2012 г.

Да се постоплим с греяно вино...


Още от дълбока древност греяното вино е било едно от най-предпочитаните напитки за студените зимни вечери. Тази традиция се е запазила и до днес и щом застудее времето навън, то все по-често изпълва с аромат и вкус чашите. 

Какво представлява греяното вино? Най-общо може да се определи като загрято вино с подправки. Нарича се още глинтвайн (от немски gluhende Wein - горещо, пламтящо вино). Приготвя се от червено вино с добавяне на захар и подправки. Какви точно да бъдат тези подправки, е въпрос на лични предпочитания или в зависимост от конкретната рецепта. Понякога се използват и ром, коняк, ликьори, лимон, портокал, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса на виното, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.  

За да се получи виното наистина добро, си има няколко тънкости, които трябва да се спазят:

1. Греяното вино не трябва да се оставя да заври – колкото по-близо е до завирането, толкова повече се влошават вкусовите му качества. Напитката трябва да е гореща, но не кипяща.

2. Използва се предимно червено вино - сортът му няма особено значение, важно е да има забележим плодов вкус.

Най-важното за подправките
Най-често се използват карамфил, ванилия, канела (на прах или пръчици). Може да се добавят и цитруси – резени лимон или портокал. Други подходящи подправки са индийско орехче, черен пипер, джинджифил. Скандинавските рецепти препоръчват добавянето на стафиди и бадеми. 

Слага ли се захар
Виното може да се подслади, както с мед, така и със захар. За цяла бутилка вино (750ml) е нужно около 1/4 чаена чаша захар. Но според някои рецепти захарта не е добър вариант, защото разваля силния вкус на виното.

Добавя ли се вода
В някои рецепти се препоръчва към сместа да се добави малко вряща вода.

Начин на приготвяне
Смесват се виното, захарта, желаните подправки и около половин портокал или лимон. От плодовете се използва само месестата част, без кората и без бялата обвивка. Добре е предварително малко да се намачкат, за да пуснат ароматните си сокове във виното. Сместа се загрява и когато започне да отделя силна пара, се сваля от огъня и се разсипва в чаши. Може преди това да се прецеди. .

Предлагаме ви и няколко от най-популярните рецепти за греяно вино.

Класическа рецепта
1 бутилка трапезно червено вино
5-6 зърна карамфил
мускатно орехче - количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 
1 суп. лъж. захар.

Карамфилът и настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в подходящ съд (напр. тенджера) и се поставя на огъня. Когато стане топло, към него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашите или да се постави в керамичен чайник.


Ябълково греяно вино
1 л червено вино
1/2чаша захар
2 ябълки
15-20 зърна черен пипер
канела
4-5 зърна карамфил
лимон 

Към виното се добавят захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и течността се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.


Ароматно вино
1 бутилка червено вино
1 чаша вода
1 чаша мед
1 чаша ром
1 чаша захар 
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус

В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и след като се прецеди, се разлива горещо по чашите.


Зимна рецепта
1 бутилка червено вино
1 л силен черен чай
канела и карамфил на вкус

В емайлиран съд се налива виното, а после и чая. Получената смес се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.


Глинтвайн по немски
1 бутилка червено вино
100 г захар
5 г канела
10 г карамфил
100 г коняк
лимон по вкус

Виното се смесва с водата, захарта, канелата и карамфила, поставя се на огъня и се нагрява до кипване. Оставя се да престои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Сервира се горещо.


Изпитана стара рецепта
1 бутилка червено вино
1, 5 чаши вода
1,5 чаши ром
0,5 чаша мед
0,5 чаша захар
8 карамфилчета
по вкус – кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия

В емайлирана тенджера се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по половин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка.

Каролина (оригинална естонска рецепта)

400 мл червено сухо вино,
75 мл коняк,
50 мл водка,
50 г захар,
настъргано мускатно орехче,
карамфил,
3 щипки канела,
2 зърна бахар.

   Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат спиртните инградиенти (коняка и родката), отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час.
_____________________________________________________



Няма коментари:

Публикуване на коментар