събота, 28 юли 2012 г.

Цахтон

Цахтон
Свежест и бодрост от Кавказ
това е класическа грузинска рецепта, по-точно от Осетия. Има много вариации на този сос, но идеята се състои в смес на гъсто кисело мляко (кефер, катък) с чесън и зелени подправки. Може да се добавят краставици и лют червен пипер
Този сос се поднася с варено, студено месо.
Рецепта пдходяща за горещо време и може да се приготив и с шунка или филе. Може да се поднесе с риба или само със зеленчуци, а може да се поднесе и с препечена филийка.
Месо със цахтон

време за приготвяне – 20 мин
60 мин – за охлаждане и смесване на вкусовете
Продукти
500 г месо сварно
400 г прецедено кисело мляко (кефир или кътък)
1 червена чушка, за любителите на лютото – може червени люти чушлета
няколко стръка кориандър
няколко стръка магданоз
1 дафинов лист
1 с.л. Аджика
2-3 скилидки чесън
Аджика - е кавказка подправка, състои се от – сол, червени люти чушки (сухи или пресни) и в по-голямата си част – чесън. Много добре се съчетава с орехи. Може да се каже както на нашата трапеза има шарена сол, така и на трапезата на народите на Кавказ – присъства аджика.
Кориандър (кинза) е много използвана подправка в руската кухня, основно ястията се украсяват или с кинза или с копър (укроп)
Приготвяне на цахтон
* Ястието се поднася студено затова изберете нетлъсто месо. Може да го сварите в малко вода, след което да го нережете на пръчици.
* За соса – зелените подправки и чесъна се стриват в хаванче. Добавя се червена чушка нарязана на ситно (любителите на люто – червени люти чушлета)
* Продължава да се стрива в хаванчето докато чушката пусне сок, след което се добавя аджика и киселото мляко, т.е. добавете чесън стрит в хаванче, сол на вкус. Разбъркайте, добавете и няколко орехови ядки, нарязани на ситно.
* В соса се добавя месото и се поставя в затворен съд в хладилника.
Когато открих тази рецепта я видях в няколко изпълнения – поднесена в купичка, с препечени филии, но това, което ме впечатли бе – поднесена в чушки – половинки чушки – зелан, жълта, червена в която бе сложен цахтон.
При нас със сварено пилешко филе на пара, което прави рецептата и диетична.

Няма коментари:

Публикуване на коментар