сряда, 11 юли 2012 г.

Чаровничета


Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка


Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка

Необходими продукти:
За кюфтенцата:
500 г смляно пилешко месо*
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
малко мляко
сол
черен пипер
бял пипер
куркума
кориандър
лют пипер
1/2 ч. л. бакпулвер
няколко супени лъжици брашно за паниране
масло за запържване

За вълшебната тенджерка:
копър
магданоз
салвия
лук
черен пипер
дафинов лист
нарязани скилидки чесън
* Може да се приготви с всякакво месо, важен е принципът
Приготвяне на каймата:
Накиснете филията хляб в малко прясно мляко. Ако нямате готова кайма, смелете си месото сами. Може да смелите в кухненския робот 500 г пилешки пържоли от бутче. Добавете пасирания лук и чесън, както и хляба към каймата. Прибавете всички подправки и бакпулвера, като количеството от тях е по ваше желание. Омесете добре каймата и я оставете за известно време в хладилника.
Приготвяне на вълшебната тенджерка:
На дъното на тенджера или дълбок тиган с капак, изсипете малко растителна мазнина. Подредете пресните подправки, лука, чесъна и всичко останало произволно, даже небрежно на дъното.
Приготвяне на кюфтенцата:
От каймата оформете кюфтенца в желана от вас форма. Оваляйте ги в брашно и в тиган ги запържете за много кратко от двете страни. Идеята е просто леко да се запекат. Ако искате може да пропуснете тази стъпка и направо да пристъпите към финалната част - поставянето на кюфтенцата във вълшебната тенджерка. Единственото, което ще е различно е, че кюфтенцата ще са с по-блед цвят, но това не трябва да ви смущава.
Подредете ги едно до друго, покрийте тенджерката с капак и оставете на парата за 30 минути. Котлонът ви трябва да е на най-ниската степен. Кюфтенцата поемат всички аромати от подправките и тревите, излишната мазнина се отделя на дъното на тенджерата и вие вече имате ароматни, нежни и сочни кюфтенца!

Няма коментари:

Публикуване на коментар