събота, 28 юли 2012 г.

Доматен сос по средиземноморска рецепта



1 кг домати
1 с.л. зехтин
10 – 12 листа пресен босилек
щипка захар
* Избират се добре узрели, по-месести домати и се бланшират. В тенджера с вряща вода се пускат доматите за около 1 мин. Изваждат с помощта на решетеста лъжица и се пускат в съд със студена вода. След това се обелват люспичките и се настъргват на едро ренде. Може да се смелят и с месомелачка, която може да има и приспособление за отделяне на семките. (последното го правя само когато приготвям доматен сос като зимнина);
* В дълбок тиган се загрява зехтина (олиото) и се добавя доматения сок и щипка захар;
* След като заври се оставя за няколко минути на слаб огън докато се сгъсти до желаната гъстота;
* Поднася се поръсен с нарязан на ситно листа босилек.
това е класическа рецепта за приготвяне на доматен сос от италианската кухня.
Може да се направят много импровизации с подправките в зависимот от рецептата и продуктите с която ще поднесем доматения сос:
лук – нарязан на шайби лук и стрити с ръце, за да се разделят на тънки кръгчета се запържва в зехтина след което се добавя доматения сок;
чесън – прибавяме нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън минутка преди да отстраним доматения сос от огъня.
магданоз – прибавяме нарязан на ситно магданоз и сервираме с пържен патладжан, печени чушки или кюфтета;
чубрица – прибавяме когато доматения сос е за кюфтета
копър – съчетава се добре с тиквички или морски дарове
дафинов лист – при скумрия и риба с доматен сос е задължително
черен пипер – се съчетава с всички продукти.
Но всичко зависи от нашия собствен вкус, затова са и подправките-за да поднесем ястието в зависимост от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар