събота, 28 юли 2012 г.

Сушени домати по италиански


  • домати от сорт Рома
  • скилидки чесън
  • зехтин
  • листа пресен босилек
  • дафинов лист
  • бахар зърна
  • черен пипер зърна

Начин на приготвяне

Избират се добре узрели и здрави домати. Разрязват се надлъжно на четвъртини. Махат се семките на домата и се подреждат в тава. Слагат се на слънце да се сушат. Когато изсъхнат се напълват в бурканчета, като между тях се слагат скилидки чесън и листа от пресен босилек, а в част от бурканчетата се слагат дафинов лист, зърна от бахар и черен пипер. Заливат се със зехтин, затварят се с капачки и се стерилизират 10-15 минути.

* Стават невероятно ароматни и вкусни. Използват се за салати, гарнитури и дори върху филийка хляб.
* По принцип за сушене се използват консервен тип домати - трябва да са месести, защото при сушенето в противен случай, ще остане само люспата на домата. Има различни сортове такива домати, аз съм използвала Рома. Те са много родовити и ги харесвам. Що се отнася до сушенето, ако се съхраняват без да се слагат в зехтин, трябва да се сушат около 2 седмици на силно слънце - водното съдържание трябва да е минимум, иначе ще мухлясат. А когато ги слагам в зехтин, ги суша само 2-3 дена - те остават по-сочни и когато поемат от зехтина стават много приятни за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар