събота, 21 юли 2012 г.

Сладкиш с круши и карамелена заливка


 Продукти за форма с диаметър 22см
2 яйца
1 ч.ч захар
1 и 1/2 ч.ч брашно
75 гр. масло
1 кафена лъжица сода за хляб
1 ч.л канела
1 круша(моята беше 180 грама)
За заливката:
125 гр. орехи
60 гр. масло
50 гр пудра захар
1 с.л мляко или вода
Фурната се нагрява на 180 градуса.
Яйцата, захарта и маслото се разбиват. Добавя се пресятото брашно и содата за хляб(аз я угасих в 1 с.л лимонов сок). Тестото се получава гъсто, но с добавяне на крушата сместа се балансира. Крушата се изчиства от семките и се настъргва. Към тестото се добавя канелата и на части настърганата круша. Добавяйки на части настърганата круша разбърквайте сместа. Ако сместа ви се стори гъста колкото нормално кексово тесто не добавяйте повече от крушата. Имала съм един опит в който добавих повече крушова смес и тестото се изпече сполучливо, беше вкусно,  но беше доста чупливо, рехаво и се режеше трудно :). Сместа се изсипва в намазана с масло тава и се изпича докато покафенее леко. Бяха ми достатъчни 40 минути. След изпичане сладкиша се оставя да изстине напълно. Нарежете сладкиша на парчета и пригответе заливката.
За заливката:
Първи начин: В малка тенджера или тиган ( но не тефлонов) се смесват маслото, захарта и водата(млякото).Заливката е готова, когато кипне. След като я свалите от котлона добавяте предварително изпечените орехови ядки и с готовата смес заливате вече нарязания сладкиш
Втори начин: Захарта заедно с водата се карамелизира. Добавя се маслото. Разбърква се и се отстранява от огъня. След като маслото се разтопи се добавят и ореховите ядки. Залива се сладкиша. По този начин заливката се втвърдява, за разлика от първия начин, където заливката е по-мека и течна :) 
Да ви е сладко! :)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар