четвъртък, 12 юли 2012 г.

Лазанята на Дари

За плънката:
500 грама кайма
скилидките на 1 глава чесън
6 супени лъжици зехтин (или олио)
масло за намазване на тавата
1 голям буркан консервирани домати (800 милилитра)
1 голяма глава стар кромид лук
500 грама кашкавал
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист

За белия сос:
2 супени лъжици краве масло
2 супени лъжици брашно
1 л прясно мляко
500 грама гъби
500 грама кори за лазаня без варене





Начин на приготвяне

1. Морковите се настъргват на ситно ренде, чесънът се обелва и смачква с широката част на ножа, лукът се нарязва на ситно;
2. Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто;
3. Добавя се каймата, когато и тя се запържи добре, се слагат смачканите домати и получената смес се оставя да ври на слаб огън;
4. През това време се приготвя и белия сос, като в загрятото масло леко се запържва брашното, след това към него с непрекъснато бъркане се налива студеното прясно мляко, вари се и се разбърква докато сосът придобие гъстотата на крем супа;
5. Почистени и измити гъбите се нарязват на тънки ивици, задушават се с малко зехтин, докато поомекнат и се добавят към белия сос;
6. Пуска се фурната да се загрява на умерена температура и се започва с реденето на лазанята;
7. Намазва се правоъгълна тава с предвиденото за това масло, изсипват се няколко лъжици от белия сос и от плънката и се разпределят равномерно по дъното;
8. Нареждат се един пласт от корите за лазаня, покриват се с няколко лъжици от белия сос и обилно количество от плънката и поръсват се с настърган кашкавал;
9. Продължава се така реденето на лазанята, докато свършат корите;
10. Най-отгоре се изсипва останалото количество бял сос, поръсваме обилно с настърган кашкавал и се пече за около 30 минути;
11. Сервира се веднага, най вкусна е току що приготвена.

Забележки

За да е лазанята по-мека и по-сочна, можете непосредствено преди реденето да потопите корите за около 2 минути във вряла вода. Омекналите кори се изваждат внимателно, оставят се да се отцедят от водата и се нареждат по описания в рецептата начин.
Ако използвате кори за лазаня, които изискват предварително варене, спазвайте упътването на производителя и избирайте такива които са приготвени с яйца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар