четвъртък, 12 юли 2012 г.

Гюзлеми....

Етапи на приготвяне


Продукти

1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша вода
около 800 - 850 грама брашно (толкова колкото е необходимо за средно меко тесто)
1чаена лъжичка сода
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
200-250 грама сирене
1 яйце
10 -12 супени лъжици мека мас





Начин на приготвяне

1. Содата се разтваря в киселото мляко, добавя се водата, олиото, солта, захарта и всичко се разбърква;
2. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива с чиста кърпа, оставя се за около час да почине;
3. Тестото се разделя на малки топки;
4. От всяка се разточва кора с дебелина около милиметър;
5. Маже се с мас и се поръсва със ситно натрошено сирене, в което се поставя и яйцето;
6. От края към средата корите се срязват на 3-4 места, без да се достига средата;
7. Краищата се премятат към средата едно върху друго и след това още веднъж много леко поръсени с брашно се разточват, колкото да се по изтънят получените банички;
8. Пекат се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина;


В различни райони на България тези много вкусни банички са известни с различни имена и се приготвят с малки различия, но винаги са много вкусни. Казват се още кръстатки, кьозлеми, пликчета, кашелатки и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар