събота, 28 юли 2012 г.

Сладко карамелизирано от круши...

В тава или голяма тенджера се слага 1.200 захар на 5 кг плод. Изсипва се една ч.ч вода ( и си приготвяте 1.5 литра отделно) в захарта, добре се обърква и се слага на умерена температура на котлона, като се бърка непрекъснато. Постепенно водата извира и захарта почва да се карамелизира. Трябва здраво бъркане, само да ви предупредя! След това като стане желания цвят ( кехлибарен, не кафяв, не жълт!) се излива отгоре водата ( 1.5 литра). Хубаво е ако водата е гореща, за да не втвърдите карамела, но и студена да е, той после се разтапя от нагряването на самата тенджера, така че не е проблем.
След като цялата захар се е разтопила пускате вътре крушите на едни парчета ( аз пуснах на половинки) и небелени!
Като цяло това сладко се прави най-добре с малките круши петровки, където крушките си остават цели, а карамела стара на сиропче. Обаче може да си стане и на нормално сладко ( както аз направих). Сгъстявате до желаната консистенция и после 5 мин преди да свалите от котлона слагате 1 ч.л лимонтозу.
Затваряте горещо и това е! Smile

Няма коментари:

Публикуване на коментар