четвъртък, 12 юли 2012 г.

Русенско кайсиево сладко...

Продукти

1,200 килограм еднакви по големина и зрялост плодове
1 килограм захар
300 милилитра вода
1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтузу)
2-3 литра бистра варна вода (утаен разтвор на гасена вар)





Начин на приготвяне

1. Кайсиите се измиват и обелват тънко с остър нож (по желание);
2. Изваждат се костилките им и се поставят в бистра варна вода 1—2 часа, за да станат по-твърди и да не се разкъсат при варенето;
3. След това се измиват и добре отцедени се поставят във врящ сироп, приготвен от 1 кг захар и 300 г вода;
4. Когато сиропът с плодовете наново заври, се оставя да поври 10 минути и се отдръпва от огъня;
5. След 4-5 часа се поставя отново да ври 10 минути, отдръпва се от огъня и след няколко часа се доварява, докато сиропът получи желаната гъстота;
6. Няколко минути преди да се снеме от огъня сладкото, се поставя лимонена киселина;
7. Това сладко е толкова ароматно само по себе си, че всеки друг аромат би нарушил финният му вкус и аромат.

В случай, че не намирате варна вода не се отказвайте от прекрасното, ароматно сладко, нищо че кайсиите ще се разкъсат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар