събота, 28 юли 2012 г.

Сладко пияно от круши

Продукти:

3,5 кг почистени от семките и нарязани на четвъртинки небелени круши (от тези дребните, не знам какъв сорт са)
1,2 кг захар
1ч.ч. вода за карамела
и още един литър гореща вода
1 щипка лимонтозу

Захарта и чашата вода се изсипват в голяма тенджера или тава, в която ще се вари сладкото. Слагат се на умерена температура на котлона. Сместта се разбърква непрекъснато, докато стане хубав кехлибарен карамел. Трябва да знаете, че наистина пада сериозно бъркане. Особено накрая. Става много горещо и трудно. След като карамелът е готов, върху него се излива останалата вода - 1л. Разбърква се хубаво до пълното стопяване на карамела. Когато сместта заври, вътре се пускат крушите. Вари се, до желаната гъстота на сиропа и пет минути преди да се отстрани от котлона, се добавя лимонтозуто. Сипва се горещо в напълно сухи бурканчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар