неделя, 4 ноември 2012 г.

Колаци от Забърдо

Продукти: 300 гр. брашно, 2 яйца, 10 мл. прясно мляко, 100 мл. вода, 15 гр. мая за хляб, 5 гр. сол, 100 гр. краве масло, 50 мл. олио
Приготвяне: Яйцата със солта се разбиват с дървена лъжица. Прибавя се предварително разтворената във водата и млякото мая. Прибавя се постепенно брашното при непрекъснато бъркане до получаване на рядко гладко тесто. Оставя се да втаса,отново се разбърква и пак се оставя да втаса. Това се повтаря 3-4 пъти. От втасалото тесто се взима с дървена лъжица и се изсипва върху нагорещена плоча намазана с желтък или олио. Разстила се на тънък пласт и се пече. Щом се образуват дупчици, с лопатка се обръща от другата страна. Така изпечените колаци се слагат един върху друг, като всеки се маже с масло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар