неделя, 4 ноември 2012 г.

Печено месо под черепник

(черепник - съд направен от калайдисан бакър)
Издълбава се малка ямичка в земята, широка 30-40 см. и дълбока 20-25 см. Запалва се огън, който гори, докато огнището се загрее и се получи много жар. Изважда се половината жар от ямата. Върху останалата жар се слага постава с три крака (може и без нея), отгоре тавата с месото, предварително нарязано и осолено. Сипва се малко вода на дъното на тавата. Ако месото е постно се слага малко лой (масло или друга мазнина) и се похлупва с капак (черепа), който в средата е издигнат като купол и плътно ляга върху тавата. Върху капака се постава останалата жар, така че да не пада долу. Печенето продължава 2-3 часа докато месото е напълно готово за ядене. В тавата пожелание може да се поставят и цели картофи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар