Продукти:
- Телешко /говеждо,свинско /месо- 1кг.
- Чесън- 10 скилидки
- Оцет- 100мл.
- Канела- ½ ч.л.
- Черен пипер- 10-12 зърна, пресно смлени
- Бахар- 3-4 зърна, пресно смлени
- Ким- ¼ ч.л., пресно смлян
- Сол- на вкус
- Обезкостеното и почистено месо се измива в студена вода.
- След отцеждане се нарязва на тънки парчета, които се начукват.
- Парчетата се поръсват със сол, черен пипер, бахар, ким, канела.
- Поставят в хладилник за 2 часа.
- След това се пекат на скара.
- Опеченото месо се поставя в тенджера, прибавят се чесъна, оцета и топла вода /100мл./.
- Задушават се на слаб огън плътно похлупени .
Продукти:
- Джолан телешки- 1кг.
- Картофи- 400гр.
- Лук- 80гр./1 глава /
- Чесън- 5-6 скилидки
- Моркови- 100гр.
- Червено вино- 100мл.
- Масло- 125гр.
- Черен пипер- 10-12 зърна
- Дафинов лист- 1бр.
- Доматено пюре- 2с.л.
- Домати- 200гр.
- Люти чушки- 2 бр.- по избор
- Червен пипер -1ч.л.
- Сол- на вкус
- Почистения и измит в студена вода джолан се отцежда и нарязва.
- Парчетата се поставят в гърне.
- Картофите, обелени и нарязани, се разбъркват с подправките /начупения дафинов лист, черен, червен пипер и солта / и се изсипват върху джолана .
- Прибавят се нарязаните моркови, лук и чесън, размитото в малко топла вода доматено пюре, обелените и ситно нарязани домати, лютите чушки, маслото, виното и малко топла вода.
- Капакът на гърнето се замазва с тесто и се поставя на слаб огън за 4-5 часа.
- Вместо гърне може да използва тенджера под налягане – вари се около 45-60 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар