Още
от дълбока древност греяното вино е било едно от най-предпочитаните
напитки за студените зимни вечери. Тази традиция се е запазила и до днес
и щом застудее времето навън, то все по-често изпълва с аромат и вкус чашите.
Какво представлява греяното вино?
Най-общо може да се определи като загрято вино с подправки. Нарича се
още глинтвайн (от немски gluhende Wein - горещо, пламтящо
вино). Приготвя се от червено вино с добавяне на захар и
подправки. Какви точно да бъдат тези подправки, е въпрос на лични
предпочитания или в зависимост от конкретната рецепта. Понякога се
използват и ром, коняк, ликьори, лимон, портокал, ябълки, но в такова
количество, че добавките да не променят вкуса на виното, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.
За да се получи виното наистина добро, си има няколко тънкости, които трябва да се спазят:
1. Греяното вино не трябва да се оставя да заври –
колкото по-близо е до завирането, толкова повече се влошават вкусовите
му качества. Напитката трябва да е гореща, но не кипяща.
2. Използва се предимно червено вино - сортът му няма особено значение, важно е да има забележим плодов вкус.
Най-важното за подправките
Най-често
се използват карамфил, ванилия, канела (на прах или пръчици). Може да
се добавят и цитруси – резени лимон или портокал. Други подходящи
подправки са индийско орехче, черен пипер, джинджифил. Скандинавските
рецепти препоръчват добавянето на стафиди и бадеми.
Слага ли се захар
Виното
може да се подслади, както с мед, така и със захар. За цяла бутилка
вино (750ml) е нужно около 1/4 чаена чаша захар. Но според някои рецепти
захарта не е добър вариант, защото разваля силния вкус на виното.
Добавя ли се вода
В някои рецепти се препоръчва към сместа да се добави малко вряща вода.
Начин на приготвяне
Смесват
се виното, захарта, желаните подправки и около половин портокал или
лимон. От плодовете се използва само месестата част, без кората и без
бялата обвивка. Добре е предварително малко да се намачкат, за да пуснат
ароматните
си сокове във виното. Сместа се загрява и когато започне да отделя
силна пара, се сваля от огъня и се разсипва в чаши. Може преди това да
се прецеди. .
Предлагаме ви и няколко от най-популярните рецепти за греяно вино.
Класическа рецепта
1 бутилка трапезно червено вино
5-6 зърна карамфил
мускатно орехче - количеството му е според вкуса,
60-70 г вода,
1 суп. лъж. захар.
Карамфилът
и настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1
мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в
подходящ съд (напр. тенджера) и се поставя на огъня. Когато стане топло,
към него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В
никакъв случай виното не се оставя да кипне, а трябва да се свали от
огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашите или да се
постави в керамичен чайник.
Ябълково греяно вино
1 л червено вино
1/2чаша захар
2 ябълки
15-20 зърна черен пипер
канела
4-5 зърна карамфил
лимон
Към
виното се добавят захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и
течността се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15
мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.
Ароматно вино
1 бутилка червено вино
1 чаша вода
1 чаша мед
1 чаша ром
1 чаша захар
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус
В
тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и
подправките. Всичко се кипва и след като се прецеди, се разлива горещо
по чашите.
Зимна рецепта
1 бутилка червено вино
1 л силен черен чай
канела и карамфил на вкус
В
емайлиран съд се налива виното, а после и чая. Получената смес се
довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.
Глинтвайн по немски
1 бутилка червено вино
100 г захар
5 г канела
10 г карамфил
100 г коняк
лимон по вкус
Виното
се смесва с водата, захарта, канелата и карамфила, поставя се на огъня и
се нагрява до кипване. Оставя се да престои 10-15 мин., прецежда се,
добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка
чаша се поставя резенче лимон. Сервира се горещо.
Изпитана стара рецепта
1 бутилка червено вино
1, 5 чаши вода
1,5 чаши ром
0,5 чаша мед
0,5 чаша захар
8 карамфилчета
по вкус – кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия
В
емайлирана тенджера се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по
половин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се
разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива
горещо по чашите през цедка.
Каролина (оригинална естонска рецепта)
400 мл червено сухо вино,
75 мл коняк,
50 мл водка,
50 г захар,
настъргано мускатно орехче,
карамфил,
3 щипки канела,
2 зърна бахар.
Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат спиртните инградиенти (коняка и родката), отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час.
_____________________________________________________
Няма коментари:
Публикуване на коментар