Тесто за пица и мекици с Мая
Тази
рецепта също е една от тези, с които съм израснала. Баба правеше това
тесто често, защото освен, че от него стават хубави мекици или пица, е и
издръжливо – може да се съхранява в хладилника до 10-12 дни завързано в
найлонова торбичка.
Тесто за пица и мекици с мая - Продуктите се замерват в чаша със съвместимост 200 мл. Моята мерителна чаша е 250 мл. затова съм пълнила до там където е отбелязано, че е 200 мл.
- Ако ползвам цедено кисело мляко слагам 1 ½ чаена чаша цедено мляко и ½ чаена чаша топла вода.
- Всички продукти трябва да са на стайна температура.
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 пакет (от 11 гр.) суха мая или прясна мая с големина колкото орех
- 1 чаена лъжица сол
- 2 чаени чаши кисело мляко
- 1 чаена лъжица сода
- брашно за меко тесто – аз изразходвах 800 гр.
Понеже правя тестото често съм си замерила нужното количество брашно, за да мога да го приготвям и в хлебопекарната. Независимо дали ще месите на ръка или ще оставите хлебопекарната да го свърши вместо вас, първо трябва да си приготвите закваската: Разтварете маята с прясното мляко, солта и брашно колкото да се получи смес с гъстота на кексово тесто. Оставете да втаса.
Киселото мляко се смесва със содата, ако месите на ръка го добавяте към втасалата мая. След това добавяте от брашно и замесвате меко тесто, което се оставя, завито на топло да втаса за втори път. Аз съм ползвала хлебопекарната за замесването и втасването на тестото.
За пицата съм ползвала любимият си сос Болонезе, шунка, гъби, тиквички, домати, червена
чушка, маслини, кашкавал и смесен италиянски микс от подправки. Разбира
се, всеки би могъл да я приготви според предпочитанията си и наличните
продукти.Бон апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар