За кюфтетата:
- 400 г свинско (телешко) месо (или кайма смес);
- 1 бр. яйце;
- 1 бр. филия бял хляб;
- 3 с.л. прясно мляко (вода);
- 1 бр. средно голяма глава кромид лук;
- 3-4 стръка магданоз;
- 1 с.л. брашно;
- Вместо да правите кюфтета ако бързате понякога и нямате време-вземете един пакет кюфтенца за пържене "Сами М" .Ефекта е същият-става страхотно вкусно.
За соса:
- 4 с.л. растително масло;
- 1 бучка (колкото лешник) краве масло;
- 1 бр. средно голяма глава кромид лук;
- ½ с.л. брашно;
- 1 бр. средно голям морков;
- 2 бр. тънки резена целина;
- 3 бр. средно големи картофа;
- 2-3 бр. пресни пиперки;
- 2 бр. големи домата (1/3 буркан стерилизиран паприкаш);
- 1 ч.л. червен пипер;
- 3-4 стръка магданоз;
- 1/3 с.л. сол.
Почистеното от кости, ципи и сухожилия
и измито месо се нарязва на парчета и се смила в месомелачката.
Прибавят се нарязаният или настърган кромид лук, яйцето, предварително
накиснатият в прясното мляко бял хляб (без кората), дребно нарязаният
магданоз и солта. Сместа се омесва добре и и се оставя на хладно място
около 30 минути. Оформят се кръгли кюфтета.
Сосът се приготвя, като дребно
нарязаният кромид лук, морков и целина се задушават в растително масло и
малко вода до полуомекване. Прибавят се настърганите на ренде домати и
всичко се задушава до омекване на ароматните корени. Поръсва се червен
пипер и веднага се разрежда с гореща вода или бульон. Посолява се и след
като заври, се прибавят нарязаните на дребно пиперки. След няколко
минути се пускат нарязаните на средни кубчета картофи и оваляните в
брашно кюфтета. Веднага се прибавя размитото във вода брашно (леко
запечено до светло-кремав цвят или сурово). Ястието се задушава във
фурна. След като се извади от фурната се поръсва със ситно нарязан
магданоз.
Това е оригиналната рецепта,
която съм използвала при приготвянето на ястието. Вписана е в книга за
детското хранене от преди 15-тина години. Сега използвам понякога ,когато бързам от готовите кюфтенца за пържене на"Сами М".В началото, когато я
прочетох ми се видя много пипкава и сложна.После,при първият път на приготвянето макар, че следвах като цяло и инструкциите и количествата на
продуктите, видях, че всъщност е съвсем простичка рецепта. Сега,с
натрупания опит в годините,с недостига на време в ежедневието и
най-вече с притежанието на тенджера под налягане, аз промених рецептата
тук-там и считам, че дори стана по-вкусна.Едната от идеите е именно готовите замразени пакети на "Сами М"за пържени кюфтенца,а иначе кюфтенцата си
приготвям по-пикантни, с много повече подправки, като например кимион,
черен пипер, чубрица. Соса, също го променям според наличните домати и
чушки - пресни или стерилизирани. Добавям повечко и от двете, защото
така ми е по-вкусно, пак чубрица и повечко лук, особенно ако е пресен.
Слагам всичко в тенджерата под налягане, вкл. и брашното, дори без да
запържвам предварително кромида. Доливам гореща вода. Най-отгоре
внимателно нареждам кюфтенцата, оваляни в брашно. Не разбърквам, за да
не се разкъсат кюфтетата и затварям капака. 20-тина минути след като
вентила започне да изпуска парата, изключвам котлона. По-късно след като
се освободи налягането, отварям тенджерата и поръсвам обилно с
накълцания магданоз. Сервира се топло...и на гладно. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар