Стари български рецепти: грозденица
Грозденицата е вид туршия – консервиране на гроздето със синапено семе или корени от хрян.За грозденица са подходящи сортовете с твърди зърна като Болгар, Бяла резекия, Димят и др.
Как се прави:
- Подбирате рехави гроздове,
- почиствате от загнили и недоразвити зърна,
- измивате и оставяте на сянка 1-2 дни, за да подсъхнат.
- Готовото грозде нареждате в по-големи стъклени буркани, гледжосани кюпове, малки качета или бидони.
- На дъното на съдовете и между гроздовете, нареждате вишневи, дюлеви и лозови листа и едро смлян синап в платнени торбички. Дозата е по 500г синап и толкова листа на 10кг грозде.
- Най-отгоре се поставят листа и се притиска с кръстачка или измит камък.
- Така нареденото грозде в съдовете се залива със студена вода, която да покрива 5-6 см над гроздето.
- Някои домакини при приготвяне на грозденицата поставят между гроздовете и узрели круши и цели или нарязани ароматни дюли.
- Ако грозденицата е в големи съдове, препоръчва се да се преточи 2-3 пъти в началото, а след това да се захлупи херметично.
- След 1 месец грозденицата “узрява” и може да се консумира.
- От образувания при слабата ферментация алкохол, грозденицата добива резлив, но приятен вкус.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНе разбрах каква е заливката. Вода ли, шира ли , или и двете ? ако и двете, в какво съотношение ?
ОтговорИзтриванеСамо шира.
ОтговорИзтриванеОоо, това го помня. Баба ми правеше, заливката беше шира(гроздов сок). От синапа беше лютичко, но си хапвахме с удоволствие.
ОтговорИзтриване