Д-р Мария Николова
Пълнени чушки с боб
Продукти:
10 броя сушени червени чушки, 200-250 грама едър боб, 1 глава лук,
подправки - джоджен, магданоз, чубрица, червен пипер, сол, 2 моркова,
прясна чушка, 3-4 пресни гъби, мазнина - олио, масло или зехтин.
Бобът се сварява
до готовност, като за супа, като се слагат и лук, моркови, гъби, чушки,
подправки. Отцежда се. Сушените чушки се накисват в топла вода, за да
омекнат, и се пълнят с бобената смес. Нареждат се в глинен съд, заливат
се с малко мазнина и 1-2 с.л. от соса на боба. Поръсват се с чубрица и
се пекат до зачервяване - около 30 мин.
Пържоли с топено сирене и гъби
Продукти:
6-8 пържоли, 300 г пресни гъби, 150 г топено пушено сирене, 150 г
обезмаслен кашкавал, сол, черен пипер, универсална подправка.
Начин на приготвяне:
В глинено гърне се нареждат ред пържоли, овкусени с подправките, топено
сирене, кашкавал, гъби. Редят се до горе. Заливат се с вода, бира или
вино. Пекат се до готовност - 1 - 1,5 часа. Подходяща гарнитура са
задушени броколи.
Печени плодове с орехи
Лесно,
полезно и вкусно: нарязват се на кубчета тиква, дюли, ябълки. Слагат се
стафиди (може и други сушени плодове - кайсии, фурми без костилките,
смокини), добавят се и орехи и се пекат във фурна. По желание се добавят
2-3 с.л. мед.
Д-р Енджи Касабие
Пълнена пуйка
Продукти:
пуйка около 3-4 кг,1 ч. пълнозърнест ориз, 1 голяма глава лук, пилешки
дробчета (по желание, 500 г нетлъста телешка кайма, 1/2 кг варени белени
кестени, 150 г кедрови ядки, сол, смлян черен пипер, 1/2 ч. л. шафран, 1
ч.л. доматено пюре, 2-3 с.л. нискомаслено масло, малко зехтин, 1-2
лимона, 1 портокал, 1 ч. сухо бяло вино.
Измийте и почистете
пуйката. Варете я около 1,5 ч. Сложете в тава и овкусете със сол и черен
пипер отвътре и отвън. В бульона от пуйката добавете нарязаните на
ситно дробчета да дръпнaт течностите. Добавете каймата и разбъркайте 4-5
пъти. Поръсете с нарязания на ситно лук, сол, черен пипер, шафран,
масло и задушете леко. След това добавете виното и засилете малко огъня -
докато се изпари виното. Добавете ориза, бульон от пуйката и доматеното
пюре. След като остане почти без течност, изключете огъня, добавете
кедрови ядки и кестени и разбъркайте леко. Напълнете пуйката и я
намажете с маслото. Покрийте с фолио. Добавeте малки картофи, масло,
малко зехтин, бульон от пуйката и печете около 1 час. Ако не е готова,
намалете температурата до 170 градуса и продължете печенетo. Към края
махнете фолиото, за да хване коричка. Добре е да се добавя по малко
бульон по време на готвенето, за да се пекат картофите, а не да се
варят. Също така, ако искате по-специален вкус към картофите, добавете
сока от 1-2 лимона и 1 портокал. За по-пикантен вкус - черeн, бял и
червен (сладък или лют) пипер, 2 ч.л. горчица, разтворени в бульона за
картофите.
Постни мъфини с плодове
Продукти за около 10 бр.:
2 банана, 1 ч. настъргани моркови, кората и сокът на 1 портокал, 50 г
стафиди, 3 с.л. зехтин, 2 ч.л. бакпулвер, 3/4 чаена чаша пълнозърнесто
брашно, 1/4-1/2 ч.ч. овесени ядки, 2 с.л. мед, 1 прахче ванилия, шипка
сол.
Стафидите се накисват за 10-15 мин в сока на
портокала. През това време се смесват брашното, овесените ядки,
ванилията и бакпулверът. Отделно се размачкват до пюре бананите с
вилица. Добавят се настърганите моркови, медът, настърганата кора на
половин портокал, зехтинът и стафидите с портокаловия сок, в който са
киснали. Всичко се разбърква с лъжица и се прибавят останалите съставки.
Сместа се разпределя във формички за мъфини. Пекат се в предварително
загрята на 180 градуса фурна 35-40 мин или докато са зачервят добре.
Поднасят се напълно изстинали.
Д-р Рени Стоянова
Бъдни
вечер е не само последният ден от великите пости, а и навечерието,
изпълнено с трепетно очакване да се роди Божият син, което в българската
народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова
ястията на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат
плодородие и късмет. Задължително на масата трябва да има храни, които
набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи
са всякакви варива - боб, жито, леща, ориз, булгур, елда, а така също и
пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове - ябълки,
сливи, стафиди, кайсии, смокини, и ядките - основно орехите. Не
забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, и меда,
който е пожелание за сладък живот. Задължително на трепазата трябва да
присъства и коледната пита с паричка. Ето едно изпитано предложение от
мен за здравословни коледни
Канелени питки
Продукти:
1 ч. покълнала елда, 1 ч. покълнали ръж и жито, 1-2 ч.ч. ленено брашно,
1 с.л. канела, 1/2 ч. кокосови стърготини, 1 банан, 1 чаша зърна
грозде, 3-5 с.л. мед, 1 ванилия, 1/4 чаша зехтин. Всичко се смесва с
блендер или кухненски робот, а може и да се пасира. Добавя се още ленено
брашно, ако сместа е твърде водна, или още грозде (или малко вода), ако
е много суха. Нека да се получи нещо като тесто, от което да се оформят
малки плоски питки. Нареждаме в тавичка и на 48° сушим 6-8 часа.
Ето и чудесен начин за консумация на меда в най-полезната му сурова форма -
Домашни постни бонбони
Смесват
се мед, кокосови стърготини и сусамов тахан. Добавя се пшеничен
зародиш, докато сместа стане толкова гъста, че да може да се оформя на
топчета с длани. Към някои може да добавите какао, ванилия или да ги
приготвите с друг вид ядки за разнообразни вкусове. Можете да ги оваляте
в натрошени сурови какаови зърна, кокос, годжи бери, настъргани орехови
ядки, кафява захар или какао.
Коледен щрудел
Продукти:
5-6 обелени и настъргани ябълки, 1 с.л. грис или още по-добре 2 с.л.
киноа, 1-2 шепи стафиди (бели и тъмни), 1-2 шепи накълцани орехи, пакет
фини кори за баница, 85 г разтопено масло/олио, 2-3 с.л. кафява заха.
Загрява се фурната на 180°
(160° с вентилатор). При настърганите ябълки се слагат стафидите и
лъжицата грис и се разбърква. Разстилат се корите за баница. Първата се
намазва с масло и се поръсва с кафява захар. Отгоре се поставя втора
кора, намазва се с масло, поръсва се с орехите. Слага се третата кора,
намазва се с масло и се изсипва от ябълковата плънка. Навива се на руло,
намазва се отгоре с масло, и се поставя в тавичка. Така - до изчерпване
на продуктите. Получават се около две големи рула. По желание може да
навиете рулата и в кръг. Пече се до хрупкава коричка. Вади се от фурната
и се поръсва с пудра захар и с кокосови стърготини.
Д-р Светлана Тусчиева
Може да изберем и по-различни вкусни и оригинални рецепти.
Кускус с тиква и леща
400
г кускус, 250 г тиква, 200 г леща,100 г сурова свинска наденица, 1
глава кромид, розмарин, зехтин, 30 г краве масло, сол, пипер.
Лещата се сварява,
докато омекне, като се внимава да не се развари на каша. Лукът и
наденицата се нарязват и запържват. Заливат се с бульон и се изсипва
лещата, като се вари на бавен огън още малко. Добавят се свареният
кускус и задушените в масло парчета тиква заедно с подправките.
През
зимата търсим ярки цветове, които допринасят за добро насторение и
тонус. А нима има по-прекрасен от пурпурния цвят на "еликсира на
радостта" - коктейл от сок на червено цвекло, ябълки, целина и
краставици. В "цветната" диета цвеклото с естествената му сладост
създава великолепни съчетания на багри. Доставете си удоволствие с
многобагрени кулинарни букети от рубинени проблясъци, ухание и витамини.
Пудинг с цвекло
400 г извара, 600 г сварено цвекло, 300 г ябълки, 200 г захар, 50 г грис, 5 яйчни белтъка, 4 с. л. сметана.
Цвеклото и ябълките се смилат в блендер и се добавят останалите продукти. Сместта се изсипва в подмазана форма и се пече 35-40 минути при 230°.
Свинско с чекане
750
г свинско, 2 глави чекане (какво е и как се приготвя, вижте в края на
рецептата), 1 ч.ч. булгур, 5 сушени червени пиперки, сол на вкус.
Месото, нарязано на парчета, се задушава
до полуомекване, прибавя се чекането настъргано на едро ренде. Към края
се прибавят пиперките и булгурът. Ястието се залива с малко вода се
оставя на тих огъндо сваряването на булгура.
Как се прави чекане
(кисело цвекло)? То е традиционна съставка на Банската капама. Приготвя
се саламура - на 10 л вода 300 г сол, която трябва да покрива наредените
глави цвекло над 10 см. Ферментацията протича при температура 20°С,
като се преточва периодично. Към 15-ия ден главите избледняват, а
саламурата придобива тъмновиолетов цвят.
Цвекло с плънка
Издълбавасе
сърцевината на еднакви по размер глави цвекло и се пълнят с плънка от
задушен ориз, ябълки на кубчета, захар, настъргано сирене или извара,
яйца и масло. На 700 г цвекло - 1/2 ч.ч. ориз, 100 г ябълки, 150 г
сирене, 2 с.л. захар, 1 яйце, по 1 с. л. масло и сметана.
Ами
пуйката? Пуешкото е едно от най-великолепните, с отличен вкус и диетично
месо с ниско съдържание на мазнини и високо на пълноценни белтъчини.
Неотдавна учените намериха научно основание за празничната трапеза да се
приготвя пуйка. Благодарение на високото съдържание на триптофан и В3 в
пуешкото то покачва градуса на настроението. Боровинките, богати на
витамините В6 и С, ускоряват превръщането му в серотонин - хормон на
щастието. Вкусът на пуйката в голяма степен зависи от възрастта й.
Приема се, че най-вкусно и нежно е месото на пуйка на възраст 5 - 7
месеца. Месото на стар, охранен пуяк е крехко, докато това на старите
пуйки - жилаво. Идеалният вариант е птицата да е свежа, добре охранена, с
месести гърди. В "Големият кулинарен речник" Ал. Дюма, ценител и
познавач, признава, че да се изяде голяма пуйка, е съвсем просто,
особено ако е приготвена майсторски - нежна, сочна и ароматна...
Истинско наслаждение е крехкото месце от двете страни на гръдната кост,
наречено "архиерейски нос"!
Пуйка "Мари-Мадлен"
1 пуйка, 200 г краве масло, 500 г гъби, 100 г кашкавал, 1 ч. сметана, 1 с.л. коняк, сол, бял пипер.
Пуйката, намазана с малко масло, се изпича.
Гъбите се задушават в соса от печенето, добавят се сметаната и
кашкавалът и са вари още 5 минути на тих огън. Накрая - подправките и
останалото масло. Със соса се залива пуешкото.
Д-р Георги Гайдурков
Постни сарми
Продукти: лозови или зелеви листа, моркови, целина, пащърнак, кимион, магданоз, босилек, лук, кафяв пълнозърнест ориз.
Ситно
нарязаните морков, целина, пащърнак и др. се сваряват или задушават на
пара. Оризът се вари заедно с цели зърна кимион, отцежда се. Зеленчуците
се смесват с ориза. Добавят се ситно нарязаният магданоз, босилек, лук.
Сместа се разпределя и завива в зелеви или лозови листа. Сармите леко се запичат във фурна на незалепваща повърхност.
Може да се сервират със сос (дресинг) от кашу
Около 250 г кашу се смилат на фина паста. Добавят се лимон, чесън, домашен бульон или вода до желаната гъстота.
Постен сух таратор:
Към
приготвен по горната рецепта сос от кашу се добавят настъргани или
нарязани на ситни кубчета кисели краставички, копър, чесън.
Постен боб
За рецептата са нужни добре сварен и отцеден зрял боб, орехи, джоджен, босилек.
Орехите
се смилат на паста заедно с подправките. Част от боба се пасира заедно с
малко домашен бульон, смлените орехи и подправки до желаната гъстота
като сос. Сместа се дабавя към останалата част от боба.
Салата "Гуакамоле"
За
нея са необходими 2 домата и едно авокадо. Авокадото се обелва и се
намачква на паста. Доматите се нарязват на ситно и се смесват с
авокадото, добавят се подправки - магданоз, босилек, лимон.
Пуйка във фолио
Нарязаното
на филийки месо от пуйка (вместо това може да се използва и друго месо -
от пиле, заек, риба) е желателно да се обработи предварително във врящ
зеленчуков бульон за 1-2 минути.
След това парченцата се отцеждат,
подправят се с лук, чесън, зелени и екзотични подправки (черен пипер,
бял пипер, кимион, бахар, джинджифил, индийско орехче и други по ваш
вкус).
Може да се добавят по желание и ситно нарязани кисели
краставички, моркови, чушки и др.; кафена чашка червено вино. Завива се
във фолио така приготвеното ястие и се запича без мазнина на фурна или
се обработва на пара.
След снемане от огъня се добавят хималайска
или диетична сол и лимон, по желание може да се овкуси и с малко краве
масло. Ястието може да се гарнира с всякакъв вид суров и/или термично
обработен зеленчук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар