Необходими продукти
Продукти за 4 порции:
Продукти за 4 порции:
- 8 пресни яйца;
- 1с.л. оцет;
- 1 кофичка кисело мляко;
- 70г краве масло;
- 1ч.л. червен пипер;
- щипка сол;
- 1 скилидка чесън.
И така - поставяме в купа от йенско
стъкло (аз използвам капака от тенджера) в микровълновата около 1 пръст с
гореща вода и 1 лъжициа оцет или малко сол.
Включваме за 2 мин. на мах мощност (водата трябва да заври през това време)
Счукваме
2-3 скилидки чесън. След като заври водата, изваждаме купата от
микровълновата. Чукваме бързо яйца, като не се притесняваме, че
белтъците им ще се слеят. Отново връщаме съдът в микровълновата печка и
пробиваме всеки отделен жълтък с вилица. Не се притеснявайте, че ще
изтече жълтъка, защото врящата вода вече е образувала ципа. Включваме
отново на режим варене за около 3-3,5 минути, според предпочитанията на
домакинството дали яйцата да бъдат рохки или твърдо сварени и разбира се
от мощността на печката. Препоръчително е да се намали мощността на
50%.
Поставяме
в печката една чашка с 1 лъж. масло или зехтин и щипка червен пипер (за
да не запържваме маслото в тиганче). Натрошаваме 60-70 гр сирене в една
чиния, в която ще сервираме. Прибавяме чесъна и 3-4 лъж.кисело мляко и
объркваме. Разрязваме белтъка на готовите яйца и ги изваждаме с
"решетъчна лъжица", като ги нареждаме върху канапето от сиренето и
млякото. Накрая поливаме с чашата със сгорещеното масло и заливаме върху
върху всяка порция. Сервираме ястието веднага.
Яйцата са ценна храна, предпочитана от
хората през вековете, заради своя малък размер, широка
разпространеност, висока хранителна стойност и ценова достъпност. Те са с
високо съдържание на протеини и минерали и ниско калорични. Дълги
години бяха набедени за вредни, поради високо количество на холестерол.
Факт е, че жълтъкът има високи стойности на холестерол, но в последните
години взимат превес твърденията, че до 1-2 яйца на ден не увеличават
хорестерола в организма повече от нормалните стойности и е по-скоро
полезно да се ядат отколкото вредно /без да се прекалява, разбира се/.
Най-популярни и широко разпространени са кокошите яйца, но пазарът
предлага все по-голямо разнообразие. У нас, освен кокошите са популярни
пъдпъдичите и яйца от патица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар