В тава или голяма тенджера се слага 1.200 захар на 5 кг плод. Изсипва се
една ч.ч вода ( и си приготвяте 1.5 литра отделно) в захарта, добре се
обърква и се слага на умерена температура на котлона, като се бърка
непрекъснато. Постепенно водата извира и захарта почва да се
карамелизира. Трябва здраво бъркане, само да ви предупредя! След това
като стане желания цвят ( кехлибарен, не кафяв, не жълт!) се излива
отгоре водата ( 1.5 литра). Хубаво е ако водата е гореща, за да не
втвърдите карамела, но и студена да е, той после се разтапя от
нагряването на самата тенджера, така че не е проблем.
След като цялата захар се е разтопила пускате вътре крушите на едни парчета ( аз пуснах на половинки) и небелени!
Като
цяло това сладко се прави най-добре с малките круши петровки, където
крушките си остават цели, а карамела стара на сиропче. Обаче може да си
стане и на нормално сладко ( както аз направих). Сгъстявате до желаната
консистенция и после 5 мин преди да свалите от котлона слагате 1 ч.л
лимонтозу.
Затваряте горещо и това е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар