|
||||||||||
Начин на приготвяне |
||||||||||
1. Содата се разтваря в киселото мляко, добавя се водата, олиото, солта, захарта и всичко се разбърква; 2. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива с чиста кърпа, оставя се за около час да почине; 3. Тестото се разделя на малки топки; 4. От всяка се разточва кора с дебелина около милиметър; 5. Маже се с мас и се поръсва със ситно натрошено сирене, в което се поставя и яйцето; 6. От края към средата корите се срязват на 3-4 места, без да се достига средата; 7. Краищата се премятат към средата едно върху друго и след това още веднъж много леко поръсени с брашно се разточват, колкото да се по изтънят получените банички; 8. Пекат се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина; |
||||||||||
В различни райони на България тези много вкусни банички са известни с различни имена и се приготвят с малки различия, но винаги са много вкусни. Казват се още кръстатки, кьозлеми, пликчета, кашелатки и др. |
четвъртък, 12 юли 2012 г.
Гюзлеми....
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар