| |
Начин на приготвянеИзбират се добре узрели и здрави домати. Разрязват се надлъжно на четвъртини. Махат се семките на домата и се подреждат в тава. Слагат се на слънце да се сушат. Когато изсъхнат се напълват в бурканчета, като между тях се слагат скилидки чесън и листа от пресен босилек, а в част от бурканчетата се слагат дафинов лист, зърна от бахар и черен пипер. Заливат се със зехтин, затварят се с капачки и се стерилизират 10-15 минути. * Стават невероятно ароматни и вкусни. Използват се за салати, гарнитури и дори върху филийка хляб. * По принцип за сушене се използват консервен тип домати - трябва да са месести, защото при сушенето в противен случай, ще остане само люспата на домата. Има различни сортове такива домати, аз съм използвала Рома. Те са много родовити и ги харесвам. Що се отнася до сушенето, ако се съхраняват без да се слагат в зехтин, трябва да се сушат около 2 седмици на силно слънце - водното съдържание трябва да е минимум, иначе ще мухлясат. А когато ги слагам в зехтин, ги суша само 2-3 дена - те остават по-сочни и когато поемат от зехтина стават много приятни за консумация. | |
събота, 28 юли 2012 г.
Сушени домати по италиански
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар