В тази част ще може да се насладите на части от книгата "Българска Национална Кухня" - на издателство Земиздат.
Първо нека погледнем в тази прекрасна книга, кои части от агнето, за приготвянето на кои рецепти и по какъв начин са подходящи. На картинката е показан начина на транжиране на агнето. Под нея са дадени указания, коя част, как най-добре да се приготви.
1. Врат - сочно месо, което обикновено влиза в състава на печената
плешка.
2. Котлети - гръбната част, от която при добро желание могат да се
извадят нежни и фини котлети.
3. Бутче - крехко месо, идеално за приготвяне на фурна.
4. Заден джолан - идеален за супи.
5. Коремни части - по-мазно месо, което става идеално за печене. Към
него задължително се добавя и месо от бут.
6. Плешка - идеална за печене, особено когато се напълни с
традиционната Великденска плънка.
7. Преден джолан - идеален за супи.
8. Гърди - великолепно и крехко месо.
9. Глава - след леко сваряване - идеална за запичане на фурна.
Ето и традиционните български рецепти с агнешко месо за празниците, а защо не и за делниците.
От Пловдив:
Необходими продукти
- агнешки дреболии от 1 агне
- агнешко було 1 бр.
- пресен кромид лук 2 връзки
- мазнина 100 г (1/2 чаена чаша)
- ориз 100 г (1/2 чаена чаша)
- кисело мляко 200 г (1 чаена чаша)
- яйца 2 бр.
- доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка)
- джоджен 1/2 връзка
- черен пипер и сол на вкус Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд. Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят оризът, дреболиите, черният пипер, ситно нарязаният джоджен и 1-2 чаши от бульона
След 15-20 минути съдът се отстранява от огъня.
Агнешкото було, предварително накиснато в хладка вода, се нарязва на парчета, в които се разпределя сместа от месото и ориза. Сармите се нареждат в тавичка, като загънатите краища на булото се оставят отдолу, заливат се с малко бульон и по 1 лъжичка от размитото с вода доматено пюре и се пекат в умерена фурна.
Готовото ястие се полива с разбитите яйца и киселото мляко и се запича 10-15 минути в по-силна фурна.
Дроб-сарма на скара по кричимски - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухняНеобходими продукти- агнешко було 1 бр.
- агнешки черен дроб 250 г,
- агнешки бъбречета 250 г
- агнешки момици 250 г
- агнешки далачета 250 г
- джоджен 1/2 връзка
- пресен кромид лук 1 връзка
- сол и черен пипер на вкусПриготвяне или как се готви ястиетоАгнешките дреболии, нарязани на кубчета, и ситно нарязаният кромид лук се посоляват и се поръсват със счукан черен пипер, след което се разбъркват добре, увиват се в булото и се пекат на скара до зачервяване.
Рецепта за Агнешко месо по градинарски (Пловдивско) - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухняНеобходими продукти- агнешко (овнешко) месо 750 г
- растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша)
- краве масло 25 г (1/5 пакетче)
- кромид лук 50 г (1 глава)
- брашно 15 г (1 и 1/2 супени лъжици)
- доматено пюре 15 г (1 супена лъжица)
- червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка)
- червени домати 100 г (1-2 бр.)
- картофи 200 г (2-3 бр.)
- грах (зърна) 50 г (2 супени лъжици)
- зелен фасул 50 г (1 шепа)
- моркови 50 г (1 бр.)
- пресни гъби 50 г (5-6 бр.)
- целина 50 г (1/2 глава)
- магданоз 1/2 връзка
- лютиви пиперки 5 бр.
- черен пипер и сол на вкусМесото се нарязва на парченца и се изпържва в растителната мазнина, към която се прибавят ситно нарязаният лук, брашното и доматеното пюре. Залива се с бульона или топла вода, посолява се и се вари на тих огън.
Прибавят се целината, морковите, зеленият фасул, грахът и гъбите, нарязани на ивички и задушени в кравето масло. След 15-20 минути се прибавят картофите, нарязани на филийки. Накрая се слагат обелените и нарязани на дребно червени домати, лютивите пиперки и магданозът, нарязан на ситно.
Ястието се пече 10-15 минути във фурна, след което се
поднася поръсено с черен пипер.
Сарма кебап
Необходими продукти- агнешко месо 0.500 кг
- агнешки дреболии 0.500 кг
- агнешко було 1 бр.
- пресен кромид лук 3 връзки
- домати 200 г (3-4 бр.)
- джоджен 1 връзка
- краве масло 50 г (5 супени лъжици)
- черен пипер няколко зърна
- сол на вкусМесото и дреболиите се скълцват със сатър и се разбъркват със ситно нарязаните лук и джоджен, обелените и изстискани от сока домати, счукания черен пипер, мазнината и сол. Сместа се оставя да отлежо 5-6 часа, след
което се разпределя в нарязаното на парчета було.
Порциите се увиват отделно като сарми и се пекат на скара или в умерена фурна.
Рецепта за Стомна-кебап (Хасковско) - рецепта с агнешко месо - традиционна рецепта от българската национална кухняНеобходими продукти- агнешко месо от плешката или гърдите 750 г
- краве масло 100 г (1/2 чаена чаша)
- пресен кромид лук 3 връзки
- червени домати 250 г (3-4 бр.)
- брашно 5 г (1 чаена лъжичка)
- магданоз 1 връзка
- чубрица 1/4 връзка
- джоджен 1/2 връзка
- черен пипер няколко зърна
- сол на вкусМесото се нарязва на малки късчета и се поставя в стомна. Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, магданоз, чубрица и джоджен, доматите, нарязани на дребно, мазнината, черният пипер, брашното и сол на вкус.
Всичко това се разбърква и се залива с топла вода. След това стомната се запушва и се заравя в жар. Така ястието се задушава до готовнст.
Няма коментари:
Публикуване на коментар