Кой готви:
Иванка Димова от с. Каснаково се научила да прави тази типична за родния край рецепта за риба на тава от баба си. Днес тя я приготвя на своите деца и внуци.
Продукти:
500 г дребна речна риба
2 средни глави лук или един стрък праз - според сезона
2-3 средни домата или 1 ч.ч. доматен сок
2 с.л. брашно
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер, джоджен - сушен или пресен
3 яйца
2 с.л. оцетНачин на приготвяне:
Почистваме, измиваме и посоляваме рибата. Овалваме я в брашно и запържваме до златисто от двете страни. Нареждаме парчетата в тава.
Задушаваме в олио ситно нарязания лук. Добавяме настърганите на ренде домати и запържваме хубаво. Слагаме и брашното и червения пипер. При непрекъснато бъркане доливаме около 1 и 1/2 ч.ч. вода.
Изливаме сместа в тавата при рибата, щом заври. Добавяме сол. Слагаме тавата във фурната на долно печене, за да ври, докато омекне лукът.
Много вкусна е рибата приготвена по този начин
ОтговорИзтриване