Зимни супи по стари български рецепти
Супа от кисело зеле
Нарежете на дребно 1/4 кисела зелка и я сварете в малко вода. Нарежете на ситно 1-2 стръка праз и го запържете в 4 с. л. олио.Сипете 1 лъжичка брашно в запръжката, посолете леко и я изсипете при зелето. Добавете люта чушчица, долейте гореща вода и когато зелето се свари, добавете чашка ориз.
Супа- пюре от фасул
Накиснете в студена вода 250 гр. стар фасул за една нощ. Сменете водата, добавете 1 глава ситно нарязан лук и малко керевиз(целина) и го сложете да ври. Щом фасулът се свари, отцедете водата в друг съд и го намачкайте с дървена лъжица. Сгорещете 3 с. л. олио и запържете 1 нарязан на ситно стрък праз, добавете 1 с. л. брашно,сол и бобената вода. Оставете супата да се довари на слаб огън. Подправете я със смлян черен пипер и лимонов сок.
Супа от леща
Накиснете 300 гр. изчистена леща в студена вода за една нощ.На сутринта без да сменяте водата, добавете нарязани на ситно 1 стрък праз,2 глави лук, 2 моркова,1/4 глава целина, 1 люта чушка,1 глава чесън на скилидки и стрък суха чубрица. Сложете супата да ври на умерен огън. Когато лещата омекне напълно, размийте на кашичка 1 с. лъжица брашно и го добавете в супата.Супата се подкислява с 1-2 суп. л. оцет, когато се свали от печката.
Супа от керевиз(целина)
Сложете да се пържи в 3 с. лъж. олио 2 стръка ситно нарязан праз и добавете обелени и ситно нарязани 2 глави целина. Посолете, налейте гореща вода и оставете да ври на слаб огън. Когато керевизът омекне, прибавете зелената му част и чашка ориз. Подкислете готовата супа с лимонов сок или 1-2 с. л. оцет. По желание я застройте с 1 или 2 яйца.
Млечна супа от моркови
Остържете 1/2 кг моркови , залейте ги с вода и сложете да се варят. В 2-3 с.л. олио запържете 1 ситно нарязана глава лук, добавете 1 с.л. брашно и водата от уврелите моркови. Когато водата заври, добавете морковите нарязани на кръгчета и 1 чашка ориз. Когато оризът се свари, свалете супата от огъня и я застройте с 2 разбити яйца,1 чаена чаша варено прясно мляко и сока на половин лимон или 2 с. л. оцет.
Зимна доматена супа
Запържете 1 глава ситно нарязан лук в 2-3 с. л. олио. Прибавете 1 чашка грис и го изпържете до позлатяване.Добавете 1 чаша нарязани или смлени домати от консерва. Посолете.Разредете с гореща вода, като я наливате постепенно при постоянно бъркане, за да не стане гриса на топчета.Варете на тих огън. Когато супата се свари, застройте я с 1-2 яйца с лимонов сок и черен пипер. Супа от празНарежете 2-3 стръка праз и го запържете в 3 с. л. олио, посолете и налейте гореща вода. Когато водата заври, добавете 2-3 картофа, нарязани на кубчета. Когато картофите омекнат, прибавете 1 чашка ориз. Подкислете готовата супа със сока на половин лимон. Супата може да се приготви като се налеят по равно количество гореща вода и зелева чорба. Тогава не се подкислява с лимон.
Пъстра зеленчукова супа
Необходимите продукти за пъстра зеленчукова супа:
1. 2 големи, или 3-4 малки картофа
2. 1 голям морков
3. един домат
4. една малка чушка
5. ½ малка глава целина, или ¼ голяма
6. ½ голям корен пащърнак, или 1 цял, ако е малък
7. една „гнездо” фиде
8. ½ връзка магданоз
9. сол и олио
6 Порции
Необходимо време:
10 мин за подготовка
30 мин за варене
Зеленчукова супа |
Измийте добре зеленчуците и ги почистете. Нарежете ги на
малки кубчета с приблизително еднакъв размер.В голяма тенджера сипете около два литра вода, а когато
водата заври добавете сол (около ½ чаена лъжичка би трябвало да е достатъчно) и
2-3 супени лъжици олио, след което добавете нарязаните моркови, целина и
пащърнак. След 10-тина минути добавяте
картофите и нарязаната чушка (в североизточна България „чушка” да се чете „пиперка”,
за да не подлютите супичката с някоя люта чушка ;) ) След още 10-тина минути
добавяте и нарязания на ситно домат, а
след като зеленчуковата супа е почти готова добавяте и начупеното на
дребно фиде и варите до неговото пълно сваряване, т.е. още 7-8 минути.
След като свалите тенджерата със зеленчукова супа от котлона
добавете и ситно нарязания магданоз.
Зеленчукова супа Супа от магданоз
1. 2 връзки магданоз 2. 2 супени лъжици краве масло 3. 1 малка глава лук 4. 2 супени лъжици брашно 5. 1 яйце 6. 3-4 супени лъжици кисело мляко 7. едно „гнездо” фиде Необходимо време за приготвяне: Около 30 минути 4 Порции
Нарязвате лука на ситно. В тенджерата, в която ще варите супата разтопявате маслото. В сгорещеното масло изсипвате нарязания лук и брашното и разбърквате добре. Запържвате на слаб огън при непрекъснато бъркане за 20-30 секунди, след което добавяте измития и нарязан на дребно магданоз. Задушавате за още 30 секунди. Добавяте 1 ½ литър вода и посолявате с 1 чаена лъжица сол. Варите 10-тина минути, след което добавяте и фидето. Супата от магданоз се вари докато се свари фидето. Идва моментът на застройката. Моментът, който притеснява всеки начинаещ готвач. Може да я приготвите по два начина. Първият е за приготвяне на класическа застройка с цяло яйце. При нея разбивате яйцето заедно с киселото мляко. Изчаквате супата да поизстине, след което при непрекъснато бъркане с вилица добавяте от бульона към застройката, за да не се пресече яйцето. След това, отново бъркайки, добавяте разредената с бульон застройка към супата. По-лесният вариант на застройка е да отделите белтъка от жълтъка и да разбиете само жълтъка с киселото мляко, като към получената смес добавите няколко капки лимонов сок или оцет. Получената сме, отново при непрекъснато бъркане, може да добавите съвсем спокойно дори и към горещата магданозена супа.
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар