Продукти:
- 125 г масло (или олио (1/2 голяма чаена чаша));
- 125 г брашно (1 голяма чаена чаша);
- 125 г захар (1/2 голяма чаена чаша);
- 100 г орехи;
- 1 с.л. (10 мл) ром (ванилия или друга есенция);
- 4 бр. яйца;
- 1/2 пакетче бакпулвер;
- 150 г марципан (пудра захар, стопен шоколад, конфитюр, ядки и др.);
- мазнина за формата;
- брашно за формата.
Начин на приготвяне:
В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 г нарязани орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва, се държи 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко във формата и след това се обръща и украсява. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт и кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки.
Забележка: Копирала
съм оригиналната рецепта за приготвяне. Всичко, което е вписано в
скобите за отделните продукти са мои интепретации с които според мене
също става вкусно. Може тестото да се се направи двуцветно с какао. Аз
печа за 8 мин. при 800 Вт (но не на грил) в силиконова форма, която само
намокрям предварително, т.е. в случая не използвам мазнина и брашно при
печене. Формата се изпълва до горе като обем и след това проверявам
дали е опечено с дървена клечка за шишчета. На пръв поглед тестото
изглежда сурово и недопечено, защото липсва златната коричка, която се
образува при нормалните печки, но след като се поръси или намаже с
глазура, това не личи. Внимавайте да не го препечете, защото вместо
пухкав, става сух и твърд като бисквита, особено след като изстине.
Имайте предвид, че тестото не е достатъчно сладко и ако няма да го
аранжирате отгоре, добавете още малко захар още при разбиването.
СТАВА СУПЕР ВКУСЕН!
Да ви е сладко и бъдете сигурни, че с този бърз кекс ще ви остане повече време и за други приятни неща.
Няма коментари:
Публикуване на коментар