Торта „Добуш“
Разбийте краве масло колкото малко яйце с 4 равни лъжици пудра
захар, прибавете едно по едно 2 яйца и 1 лъжичка амонячна
сода.Прибавете постепенно толкова брашно, че да получите меко тесто за
разточване. Разделете го на 4 еднакви топки и разточете кори с
големината на тавичката, в която ще ги печете. Намажете тавичката и
опечете корите една по една до порозовяване в умерено силна фурна.
Разбийте на лек пухкав крем 250 гр масло с 3/4 чаша пудра захар.
Отделно на слаб котлон разбийте до побеляване 4 яйца с 3/4 чаша
кристална захар и прибавете 50 гр какао. Свалете яйчения крем и
продължете да го разбивате, докато изстине и тогава го ароматизирайте
с 2 лъжици ром. При непрестанно разбиване смесете двата крема, като
прибавяте лъжица по лъжица яйчния към масления. Разделете получения
крем на 4 части в съотношение 1:1:1:2. Напръскайте леко корите със рядък
захарен сироп и ги наредете като върху всяка размазвате част от крема. С
последната два пъти по-голяма част от крема намажете отгоре и отстрани
тортата. Карамелизирайте 4 лъжици захар и изсипете крема в намазана с
масло гладка тавичка. Когато изстине го начукайте на дребни кристалчета
и поръсете тортата отгоре и встрани. Тортата се поднася един ден след
приготвянето й.
Орехова торта
Разбийте до побеляване 7 яйца с 1 чаша пудра захар. Прибавете 2 чаши и половина смлени орехови ядки, 2
пълни лъжици какао, 1 лъжичка настъргана лимонова кора и 1 лъжица ром.
Разбъркайте леко сместа и я изсипете в намазана и поръсена с брашно
висока форма за печене. Печете в умерена фурна и когато изтине, я
разрежете хоризонтално на 2 части. Поръсете ги с изстинал сироп,
приготвен от 1/2 чаша захар, 1/2 чаша вода и 1 лъжица ром.
Разбийте пухкав крем от 200гр масло с 3 лъжици пудра захар. Отделно
разбийте на слаб огън 3 яйца с 3/4 чаша кристална захар , докато се
сгъстят и започнат да падат на ленти и тогава прибавете 50 гр какао.
Бийте яйченият крем докато изстине и тогава лъжица го прибавете към
масления. Съединете двата блата с крем и намажете с него тортата отгоре и
от страни. Опечете до златисто 1 чаша обелени и нарязани бадеми и
когато изстинат ги поръсете отгоре под формата на пръстен.
Двуцветна торта
Разбийте до побеляване 5 жълтъка с 1 чаша пудра захар. Отделно
разбийте на плътен сняг белтъците и лъжица по лъжица ги прибавете като
разбърквате леко отдолу нагоре. Добавете последователно 2 лъжици
брашно, 2 лъжици какао и 2 лъжици пресята галета. Изсипете сместа в
намазана и поръсена с брашно форма и изпечете в умерена фурна. След
като изстине тортата, разрежете я хоризонтално на две. Сварете крем от 2
чаши прясно мляко, 2 лъжици брашно и 2 лъжици захар и го разбивайте
докато изстине. Отделно разбийте на пухкав крем 200гр масло с 200 гр
пудра захар. При непрекъснато разбиване прибавете лъжичка по лъжичка
млечния крем към масления и ароматизирайте с 2 праха ванилия. Накрая към
крема прибавете с леко разбъркване 2 белтъка разбити на сняг. С 1/3
от крема напълнете тортата, а с останалата част намажете отгоре и от
страни. Загладете с нож и поръсете с нарязани и леко запечени бадеми.
Орехова торта с лимоново желе
Разбийте 8 жълтъка с 1 чаша пудра захар. Прибавете 8 равни лъжици
брашно и 1/2 лъжичка сода бикарбонат. Продължете да разбивате и
прибававете бавно 1 чаша смлени орехи .Лъжица по лъжица
прибавете разбитите на сняг белтъци като леко разбърквате отдолу нагоре
. Изсипете сместа в намазана и поръсена с брашно форма и изпечете в
умерена фурна. След като изстине, разрежете тортата на две. напръскайте
блатовете със сироп от 3/4 чаша вода и 1/4 чаша захар.
размийте 2 лъжици нишесте с 1 чаша студена вода и прибавете 1 чаша
захар, настърганата кора и сока на 1 лимон. Сварете на умерен огън
сместа на гъст крем , като непрестанно бъркате и когато го свалите ,
докато изстине. Напълнете тортата с крема.
Разбийте 1 белтък и тогава прибавете 1/2 чаша пудра захар като
продължите да биете до получаване на гъст сняг.Прибавете сока на 1 лимон
и продължете да биете, докато сместа стане гладка. тогава я изсипете
върху тортата и с широк нож я разпределете на гладък пласт глазура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар