Супа топчета с копър и чесън
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 белтъка
2 жълтъка
1 с. л. краве масло
150 г сварен ориз
1,5 л телешки бульон
100 г кайма
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. ситно нарязан копър
нишесте (брашно)
• Лукът и чесънът се нарязват на дребно се запържват в масло.
• В купа се смесват каймата,свареният ориз, запържените лук и чесън и белтъците.
• Оформят се топчета и се овалват в нишестето или брашно.
• В тенджерата се кипва 1,5 л бульон.
• Поставят се топчетата и се варят 10-15 минути.
• Отделно се смесват жълтъците с лимоновия сок и се прибавят към супата.
• Супата се кипва и се оттегля от котлона.
• Поръсва се със ситно нарязан копър.
2 скилидки чесън
2 белтъка
2 жълтъка
1 с. л. краве масло
150 г сварен ориз
1,5 л телешки бульон
100 г кайма
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. ситно нарязан копър
нишесте (брашно)
• Лукът и чесънът се нарязват на дребно се запържват в масло.
• В купа се смесват каймата,свареният ориз, запържените лук и чесън и белтъците.
• Оформят се топчета и се овалват в нишестето или брашно.
• В тенджерата се кипва 1,5 л бульон.
• Поставят се топчетата и се варят 10-15 минути.
• Отделно се смесват жълтъците с лимоновия сок и се прибавят към супата.
• Супата се кипва и се оттегля от котлона.
• Поръсва се със ситно нарязан копър.
Супа топчета с картофи
150 г телешка кайма
600 мл гореща вода
1 голям картоф
1 морков
1 л телешки бульон
2 с. л. настърган Пармиджано
1 малко яйце
1/4 глава настърган кромид лук
сол
смлян черен пипер
копър
• Каймата се омесва с Пармиджаното, яйцето и лукa.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• От приготвената кайма се правят малки топчета, които се сваряват в кипяща вода (около 600 мл).
• Сварените топчета се отцеждат и се оставят настрани.
• Морковът и картофът се обелват и измиват.
• Настъргват се на едро ренде и се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят.
• Бульонът се кипва и се прибавят настърганите зеленчуци.
• Супата се вари 10-15 минути, след което се прибавят сварените топчета.
• Варят се още 2-4 минути и супата се оттегля от огъня.
600 мл гореща вода
1 голям картоф
1 морков
1 л телешки бульон
2 с. л. настърган Пармиджано
1 малко яйце
1/4 глава настърган кромид лук
сол
смлян черен пипер
копър
• Каймата се омесва с Пармиджаното, яйцето и лукa.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• От приготвената кайма се правят малки топчета, които се сваряват в кипяща вода (около 600 мл).
• Сварените топчета се отцеждат и се оставят настрани.
• Морковът и картофът се обелват и измиват.
• Настъргват се на едро ренде и се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят.
• Бульонът се кипва и се прибавят настърганите зеленчуци.
• Супата се вари 10-15 минути, след което се прибавят сварените топчета.
• Варят се още 2-4 минути и супата се оттегля от огъня.
Супа топчета с гъби
200 г свинска кайма
25 г солен шамфъстък
2 скилидки чесън
2 стръка кориандър
1 яйце
4 с. л. олио
1,5 л гореща вода
400 г гъби печурки
2 картофа
1 морков
1 глава кромид лук
сол и смлян черен пипер
зелен лук
заквасена сметана
• Шамфъстъкът се накълцва на дребно.
• Чесънът и кориандърът се нарязват на ситно.
• В купа се смесват каймата, шамфъстъкът, кориандърът, чесънът и яйцето.
• Посолява се на вкус.
• Омесва се каймата и се оставя за 10 минути в хладилник.
• В това време гъбите се измиват и се нарязват на филийки.
• Лукът, морковът и картофите се почистват и се измиват.
• Лукът се нарязва на полумесеци, а картофите и морковът на пръчици.
• От каймата се оформят 18 топчета.
• В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. олио.
• Пускат се топчетата кайма и се запържват за 5 минути до златист цвят.
• Изваждат се с решечеста лъжица и се оставят в чиния настрани.
• В същата тенджера се сипват останалите 2 с. л. олио.
• Прибавят се лукът и морковите, запържват се 6 минути, като често се разбъркват.
• Добавят се гъбите и се готвят още 5 минути.
• Сипва се 1,5 л гореща вода.
• Прибавят се нарязаните картофи и супата се довежда до кипване.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява и супата се оставя да се вари 10-15 минути.
• Прибавят се изпържените топчета.
• Супата се готви още 5 минути и се поръсва със ситно нарязан зелен лук.
25 г солен шамфъстък
2 скилидки чесън
2 стръка кориандър
1 яйце
4 с. л. олио
1,5 л гореща вода
400 г гъби печурки
2 картофа
1 морков
1 глава кромид лук
сол и смлян черен пипер
зелен лук
заквасена сметана
• Шамфъстъкът се накълцва на дребно.
• Чесънът и кориандърът се нарязват на ситно.
• В купа се смесват каймата, шамфъстъкът, кориандърът, чесънът и яйцето.
• Посолява се на вкус.
• Омесва се каймата и се оставя за 10 минути в хладилник.
• В това време гъбите се измиват и се нарязват на филийки.
• Лукът, морковът и картофите се почистват и се измиват.
• Лукът се нарязва на полумесеци, а картофите и морковът на пръчици.
• От каймата се оформят 18 топчета.
• В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. олио.
• Пускат се топчетата кайма и се запържват за 5 минути до златист цвят.
• Изваждат се с решечеста лъжица и се оставят в чиния настрани.
• В същата тенджера се сипват останалите 2 с. л. олио.
• Прибавят се лукът и морковите, запържват се 6 минути, като често се разбъркват.
• Добавят се гъбите и се готвят още 5 минути.
• Сипва се 1,5 л гореща вода.
• Прибавят се нарязаните картофи и супата се довежда до кипване.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява и супата се оставя да се вари 10-15 минути.
• Прибавят се изпържените топчета.
• Супата се готви още 5 минути и се поръсва със ситно нарязан зелен лук.
Модни съвети
Съвети отслабване
Сватбени съвети
Любовни съвети
Здравни съвети
Съвети за косата
Съвети за грим
Съвети за маникюр
Съвети за кожата
Съвети за дома
Фитнес съвети
Съвети за родители
Кулинарни съвети
Позитивно мислене
Съвети за бременни
Как се прави супа топчета
Размер на текста:
Видяно: 3088
|
Класическа супа топчета
400 г кайма
4 с. л. ориз
2 моркова
1/4 глава целина
100 г домати
1 с. л. краве масло
1 глава кромид лук
1 кубче зеленчуков бульон
смлян черен пипер
сок от 1/2 лимон
магданоз
• Лукът, морковите и целината се нарязват на дребни кубчета.
• В тенджера се слага 1 с. л. (15 г) масло и се запържват зеленчуците за кратко.
• Сипва се малко вода и се оставят да се задушат за 5 минути.
• Добавя се вода и се оставя да кипне.
• В това време се омесва каймата с 3 с. л. ориз, солта и смленият черен пипер.
• Оформят се топчета с големина на орех.
• Овалват се в брашно и се прибавят към супата.
• Добавя се 1 кубче зеленчуков бульон.
• Супата се вари около 20 минути.
• Прибавят се нарязаните на дребно домати и 1 с. л. ориз.
• Оставя се да къкри на тих огън 15 минути.
• Посолява се на вкус.
4 с. л. ориз
2 моркова
1/4 глава целина
100 г домати
1 с. л. краве масло
1 глава кромид лук
1 кубче зеленчуков бульон
смлян черен пипер
сок от 1/2 лимон
магданоз
• Лукът, морковите и целината се нарязват на дребни кубчета.
• В тенджера се слага 1 с. л. (15 г) масло и се запържват зеленчуците за кратко.
• Сипва се малко вода и се оставят да се задушат за 5 минути.
• Добавя се вода и се оставя да кипне.
• В това време се омесва каймата с 3 с. л. ориз, солта и смленият черен пипер.
• Оформят се топчета с големина на орех.
• Овалват се в брашно и се прибавят към супата.
• Добавя се 1 кубче зеленчуков бульон.
• Супата се вари около 20 минути.
• Прибавят се нарязаните на дребно домати и 1 с. л. ориз.
• Оставя се да къкри на тих огън 15 минути.
• Посолява се на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар