1 пакет фини кори за баница
1 - 1.300 кг. тиква
краве масло за намазване
захар по 1 - 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
канела, индийско орехче, ванилия
За заливката:
2 яйца
1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
За глазурата:
сок от половин лимон
пудра захар (колкото да се получи кашеста смес)
Начин на приготвяне:
В тенджерка с незалепващо покритие в малко мазнина, задушете настърганата на едро ренде тиква до омекване.
Охладете
я и прибавете към нея канелата, ванилията, ядките и захарта,
разбъркайте. Опитвайте и ако не ви достига нещо на вкуса, добавете го и
разбъркайте.
Намажете с растителна мазнина тавата и поръсете лекичко с брашно, за да предотвратите залепване.Разстелете всяка кора поотделно (една по една) върху влажна памучна
кърпа. Намажете с растителна мазнина всяка кора и разпределете
равномерно около 1 суп.лъж. от плънката. Внимателно повдигате единия
край по дължина на кората и започвате да я завивате, повдигайки
внимателно кърпата напред. След като се получи навит фитил, внимателно
го повдигаме и поставяме в тавата. Ако започнете от края – подреждате по
ръба на тавата. Аз предпочитам да завивам първо в средата и първата
напълнена кора я свивам на спирала, около която започвам да добавям по
същия начин всяка следваща със застъпване, докато свършат продуктите -
плънката или корите.При мене обикновено все не достига плънката и се налага да правя
допълнително. Обичам да има много тиква и канела, да е сочен и мек
тиквеника. Когато успея точно да разпределя плънката към броя на корите и
хубаво го навия се получава спирала с равномерна дебелина, изпълваща
цялата тава. Поливаме с тънка струйка мазнина цялата баница и
напръскваме обилно с топла (не гореща) вода. Оставяме на топло място,
няколко минути всичко да попие, докато чакаме да загрее фурната. Лекичко
разклащаме хоризонтално тавата, за да се наместят хубаво корите и
плънката и слагаме баницата да се пече в загрятата фурна.
Печете до
златисто в предварително загрята до 180 градуса фурна - 25-30 минути.
Напръскайте баницата с 1 суп.лъж. вода и покрийте, за да почине, като
така ще омекват и твърдите корички отгоре.
Охладете тиквеника и по желание поръсете с малко пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар