петък, 3 август 2012 г.

Понички

За тестото:
1/2 кубче прясна мая
1/2 чаена чаша хладка вода
3 разбити яйца
1/4 чаена чаша мед
1/2 чаена чаша меко краве масло
3 чаени чаши брашно
1/3 супена лъжица сол
1/3 супена лъжица захар

Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти за тестото (без брашното). Постепенно започваме да добавяме и него до получаване на много меко тесто. Покриваме го и го оставяме да втаса за два часа.

След това разточваме тестото на дебела кора и с помощта на формички (или чаша) правим кръгчета, а по средата оформяме малка дупка.

Загряваме силно олиото и слагаме поничките да се изпържат. Трябва да внимаваме, защото те стават буквално за секунди и има опасност да ги изгорим, ако постоянно не ги наглеждаме. Готовите понички слагаме за малко върху кухненска хартия и ги гарнираме с пудра захар, сладко, течен шоколад, сирене, мед и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар