петък, 17 август 2012 г.

Питката на Мария

200 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
2 яйца + 1 жълтък за намазване на питката (белтъкът от него можем да използваме като го сложим в тестото)
1 с.л. сол
½ с.л. Захар
½ кубче мая
1 пак. краве масло или маргарин
около 700-800 гр. бяло брашно
2 часа търпение и готовност за пот и мъка + един хляб от магазина (ако нещо се обърка)
Как се прави:
Слагаме прясното мляко да се затопли на котлона. След като е топло, но не горещо, в него разтваряме маята. Добавяме захарта и солта. Слагаме и малко брашно, като разбъркваме хубаво сместа, да се получи като каша. Покриваме съда с получената смес с кърпа и оставяме да втаса за около 5-7 минути. Към нея после прибавяме яйцата и киселото мляко, които предварително сме извадили от хладилника "да се аклиматизират". Накрая добавяме брашното постепенно, като замесваме тесто. Слагаме тестото в някакъв подходящ съд и го покриваме с кърпа, за да втасва. Оставя се така докато удвои обема си. След което го разделяме на няколко части – от 4 до 6. всяка част оформяме като топка, разточваме я с точилка или бутилка (от бира или вино върши чудесна работа) във формата на правоъгълник (или нещо близо до тази форма). Всяка разточена по този начин топка тесто намазваме с масло, може и маргарин, като нареждаме разточените и намазани "кори" една върху друга, така се получава многопластовият правоъгълник. Нарязваме го на ленти и всяка лента връзваме на възел или просто завиваме на руло и поставяме в предварително намазана с олио или масло тава. Отгоре също ги намазваме с малко олио или масло и оставяме питката да втаса. След това я намазваме с жълтъка и я слагаме да се пече в предварително загрята фурна (на 180 градуса). Когато питката се изпече я намазваме с краве масло или маргарин и за предпочитане е да я извадим от тавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар