събота, 11 август 2012 г.

Пататник от Момчиловци

Продукти:
10 средно големи картофа,
1 яйце,
2 кръгчета фиде,
1 пак. масло,
1 пак. точени кори,
 олио, джоджен, мащерка, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Настъргваме картофите на ренде или в блендер. Към тях добавяме яйцето, джоджена, фидето, солта, черния пипер и маслото на малки кубчета. Поръсваме и с олио - постните ястия носят повече мазнина. Подправяме с мащерка на вкус.
Слагаме олио на дъното на тава и разстиламе две от корите. Вземаме с две шепи от плънката, изцеждаме я, защото картофите пускат много вода, и поръсваме отгоре. Повтаряме процедурата, докато плънката свърши.
Разстиламе още две кори отгоре и поръсваме отново с олио. Печем на 180 градуса само на долна фурна. Когато е готов, се включва и отгоре, докато се зачерви.
Изваждаме пататника и го обръщаме с помощта на друга по-голяма тава. Запичаме го отново. Режем го като баница и сервираме с кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар