петък, 24 май 2013 г.

Питката на Лети....

Питка:
Продукти:

около 1 кг. брашно,
1 равна с.л. сол,
1 с.л. захар,
1 кубче мая за хляб,
1/2 кофичка кисело мляко,
същото количество (1/2 кофичка от кисело мляко) вода с телесна температура,
1 яйце

Маята се разбърква със захарта и водата и се оставя покрита, да шупне. Млякото и яйцето се смесват добре, прибавя се шупналата мая, постепенно се прибавя пресятото брашно и солта.
Замесва се тестото и се меси, докато, като се отреже с нож се видят шупли.
Удря се в масата 50-100 пъти.
Разделя се на три топки. Всяка топка се разточва на лист, намазва се с мазнина и трите листа се подреждат един върху друг. Навиват се на руло.
Тавата за печене се омазнява добре.Питката се оформя пожелание. Оставя се да втаса до удвояване на обема.
Намазва се с разбито яйце, смесено 1-2 ч.л. вода.
Пече се в умерена фурна (аз пека в предварително загрята на 180 градуса фурна).


Средиземноморски хляб:
Продукти:
20 гр. мая;
100 мл. топла вода;
1 с.л. захар;
1 с.л. брашно;

2 разбити с вилица яйца;
5 с.л. зехтин;
1 ч.ч. (150 мл.) прясно мляко;
1 ч.ч. (150 мл.) кисело мляко;
1 с.л. сух риган;
5-6 с.л. настърган ситно пармезан;
1 ч.л. сол
1 ч.ч. (250 мл.) пълнозърнесто брашно;
бяло брашно

Маята се разтваря във водата, прибавя се захарта и 1 с.л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. Внимавайте с температурата - водата трябва да е горе долу с телесна температура, в никакъв случай гореща или много студена.
В купа се слагат яйцата, зехтина, киселото и прясното мляко, солта, ригана и пармезана. Объркват се с дървена лъжица до еднородна смес. Прибавя се шупналата мая.
Постепенно, с бъркане, се прибавя пресятото пълнозърнесто брашно, после пресято бяло брашно, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата. Тогава се прехвърля на набрашнен плот и се доомесва, като се прибавя толкова бяло брашно, колкото е необходмо, за да престане да лепне, но тестото трябва да е меко. Количеството е на око. Трябва да призная, че докато се науча да меся, този етап - преценката, колко брашно да сложа, се оказа най-труден. Сега вече ми е лесно да преценя. Необходима е практика, само така човек се научава, така че дори да не успеете от първи път с тестата с мая, не се отказвайте.
Тестото се удря около 50-тина пъти в плота. Оформя се на кръгла питка и се слага в намаслена тава (диаметър около 26 см.). Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема. Аз го слагам във фурната на температура 40 градуса, така процеса на втасване е по-бърз.
След втасването, тестото се срязва отгоре на кръст, намазва се с вода, наръсва се с брашно.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар