събота, 4 май 2013 г.

Телешко печено по молба на Стойка Стоянова....



Продукти:

Обезкостено телешко месо,зехтин,8 скилидки чесън,сол и черен пипер и най-вече термометър за месо.
Извадете телешкото месо,осолете и подправете с черния пипер. С остър нож направете 8 малки разреза в телешко месо и поставете във всеки разрез по скилидка чесън.Вземете една супена лъжица и намажете обилно телешкото месо със зехтин от всички страни.Оставете да отлежи 1 час на стайна температура.Поставете месото в тава за печене като се стремите по-мазната част от месото да е отгоре така, че по време на печенето месото да се къпе в разтопената мазнина.
Печете във предварително загрята фурна на 190°С в продължение на половин час, след което намалете температурата на 100°С и продължете печенето само с долни нагреватели още 2 – 2 и 1/2 часа. Когато печено започне да пуска сокове си и получи златистокафява коричка от външната страна, проверете вътрешната температурата с термометър за месо.Извадете от фурната, когато вътрешната температура на печеното достигне 60°С. След като го извадите, завийте тавичката с алуминиево фолио и го оставете за 15 мин. преди да сервирате.Сервирането може да стане с гарнитура по избор в зависимост от сезона.


Няма коментари:

Публикуване на коментар