Печена агнешка плешка, пълнена с гъби
Тази
рецепта е подходяща за всякакъв повод . Коста на плешката се отстранява
и на нейно място се поставя плънката от гъби . Под кожата се добавят
чесън и розмарин, за да обогатят аромата и вкуса на месото.
Една агнешка плешка тежи около 1,700кг. с коста и е подходяща за 4 порции .
Продукти :
1 агнешка плешка обезкостена ( рецептата може да се приготви и с ½ плешка ).
За плънката :
- 20гр. краве масло
- 1 малка глава лук , нарязана на кубчета
- 100гр. гъби , измити и нарязани
- 100гр. галета – бели
- 2 ч.л. смесени подправки – мащерка , розмарин може да добавите и други подправки по ваш вкус
- кората на ½ лимон
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 яйце
Предложения за готвене :
- поставете рафта за тавата във фурната на ниво 2
- настойте на вентилаторно печене
- започнете да печете на 180 градуса и след това намалете на 160 градуса
- времетраенето е 30 мин. плюс по 30 мин. за всеки ½ кг. от месото ( пример: ако месото ви е 1,500кг. печете 2 часа )
Начин на готвене :
1. Плънката :
- разтопете маслото в горещ тиган и добавете лука , докато омекне
- прибавете и гъбите . Гответе ги докато омекнат . Не похлупвайте съда , в който готвите , за да може парата да се изпарява .
- рабъркайте всичко добре , преместете сместа в купа и разбийте и прибавете 1 яйце към нея .
Важно : ако няма да готвите месото веднага след като го напълните , плънката трябва да е студена .
Пълнене на месото :
1. Обърнете месото с часта , където е махнат кокала към вас .
2. Намажете плънката като оставите ненамазан бордюр от двете страни от 2 ½ см.
3. Навийте месото на руло и го завържете през интервали с конец , за да не се развие при печене .
4. С помоща на малък нож наддигнете кожата и намажете месото с чесън и розмарин ( по желание ).
5.
Сложете рулото в тавата върху костите или върху канапе от картофи . По
този начин ще го предпазите от мазнината , която ще се отече по време
на печенето и горещият въздух ще може да циркулира свободно около
рулото . Поливайте го от време на време с мазнината от тавате , за да
остане сочно.
6. Печете до препоръчаното време и докато сосът , който изпуска месото се избистри .
7. Извадете месото и го оставете да изтине около 15 мин. , за да можете по-лесно да го разрежите .
8. По желание може да прибавите и сос за печено месо , когато го сервирате .
Друго печено :
Продукти:
1-1,200кг агнешко месо от плешката
сол
черен пипер
розмарин
50г масло
2 глави лук
2 моркова
1/2 глава целина
2 дафинови листа
375г сметана
Начин на приготвяне:
Продукти:
800г агнешко месо
сол
1 кафена чаша разтопено краве масло или олио
Начин на приготвяне:
Продукти:
1 агнешка плешка
250г кайма
1/2вр пресен лук
1 морков
1/2 гл.целина
1 1/2 каф.ч.масло
1 каф.ч.олио
2 твърдо сварени яйца
За соса:
1каф.ч. бяло вино
1с.л.брашно
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Необходими продукти:
500 грама агнешко месо
750 грама зелен фасул
250 грама домати
2 сладки чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
мазнина
брашно
1-2 с. л. заквасена сметана или кисело мляко
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете зеления фасул на няколко части всяка шушулка, чушките на кръгчета, а доматите на парчета. Лука нарежете на полукръгчета и запържете до златисто. Прибавете месото на кубчета и го изпържете заедно с лука. Налейте малко вода и оставете да се задушава, докато агнешкото не омекне. След това добавете фасула, чушките, нарязания на ситно чесън и задушете всичко на слаб огън. Следва да сложите доматите. Оставете на котлона до готовност на зеленчуците.
Разтворете малко брашно в сметаната (или киселото мляко), излейте сместа в готовото ястие и разбъркайте. Поднася се горещо и поръсено с нарязан магданоз. За гарнитура са подходящи варени картофи.
Добър апетит!
Агнешко със зелен фасул:Втори вариант:
Съставки:
1 кг зелен фасул , 1 ч. л. сол , 30 г краве масло , 3-4 с. л. слънчогледово олио , 300 г агнешко месо от плешка , 150 г кромид лук , 3 пресни домата , 1 ч. л. сол , 1 щипка канела , 1/4 ч. л. индийско орехче , 1/4 ч. л. бахар , 3-4 щипки смлян джинджифил , 1 стрък пресен чесън (3-4 скилидки) , 3-4 с. л. зехтин
Приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия.Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото.Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул.Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути.Чесънът се накълцва наситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.
Друго печено :
Продукти:
1-1,200кг агнешко месо от плешката
сол
черен пипер
розмарин
50г масло
2 глави лук
2 моркова
1/2 глава целина
2 дафинови листа
375г сметана
Начин на приготвяне:
- Обезкостявате месото, но костите не изхвърляйте, защото те придават пикантен вкус на соса. Ципата около лопатките и тлъстините я изрязвате. За да се оформи, връзвате месото с тънък канап и натривате със сол, черен пипер и розмарин.
- Маслото го разтопявате в тавичка в която ще печете, поставяте месото и пържите от всички страни до зачервяване. След което го слагате в предварително затоплена фурна до 200 градуса и печете около 30 минути. След което прибавяте костите при месото и печете заедно около 20 минути.
- Около месото сипвате почистения и нарязан на кубчета зеленчук, доливате около 200мл вряла вода или бяло вино.
- Печенето продължава. След около 40 минути от печеното от време на време доливате по- малко сметана.
- Изпеченото месо се изважда и се нарязва на порции. Сосът го прецеждате и кипвате в малка тенджера и поливате с него месото.
- Ако искате по-гъст сос, може да пасирате зеленчуците и да ги прибавите към соса. За гарнитура: варени картофи или пържени, прясна зелена салата.
Продукти:
800г агнешко месо
сол
1 кафена чаша разтопено краве масло или олио
Начин на приготвяне:
- Измиваме добре парчето месо и го слагаме в тава.Посоляваме го и наливаме 1 чаена чаша вода.
- В умерена фурна печем,докато водата се изпари,след което поливаме месото с разтопеното краве масло/или затоплено олио/.продължаваме да печем,докато месото омекне,като от време на време наливаме по малко топла вода покрай стените на тавата.
- Поднасяме месото,нарязано на парчета,полято със соса от тавата и с гарнитура зелена салата.
Продукти:
1 агнешка плешка
250г кайма
1/2вр пресен лук
1 морков
1/2 гл.целина
1 1/2 каф.ч.масло
1 каф.ч.олио
2 твърдо сварени яйца
За соса:
1каф.ч. бяло вино
1с.л.брашно
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
- Сварените морков и целина нарязваме на кубчета.
- Смесваме наситнения лук и магданоза. Прибавяме каймата, посоляваме и добре разбъркваме.
- Разрязваме плешката откъм ребрата, така че да се образува кухина, в която слагаме плънката, към която сме прибавили нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца.
- Отвора зашиваме с конец.
- Посоляваме плешката и я слагаме в тавичка,в която сме налели олиото.
- Печем на умерена фурна, като обливаме със соса от тавата.
- Отделно приготвяме още сос, така: В 1 1/2 каф.ч. сос от тавата запържваме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 каф.ч.вода).
- Наливаме виното и държим на огъня, като от време на време разбъркваме,докато се сгъсти.
- При поднасяне поливаме порциите със соса.
Агнешко с лимон
Порции: 2-3Време за подготовка: 10 минутиВреме за готвене: 30 минутиОбщо време: 40 минутиНеобходими продукти:
500 гр. агнешки котлети 1 гл. лук 3 скилидки чесън сока от 1/2 лимон половин ч.ч. вода черен пиперПриготвяне:
Котлетите се пържат в тиган с лука нарязан на ситно и чесъна на ситно до зачервяване на слаб огън. Добавя се сока от лимона и водата и се задуша под капак.
Шкембе чорба:
1.Сварете шкембето заедно с джоджена и лука.
2.След като шкембето омекне, извадете и го нарежете
на ситно. Прецедете бульона, посолете, добавете прясното мляко и
нарязаните парченца шкембе.
3Запържете брашното в загрято олио, прибавете червения пипер и сипете в супата.
4Поднесете супата със счукан чесън и оцет.
Агнешко със зелен боб:
Агнешко със зелен боб:
Агнешко със зелен фасул
500 грама агнешко месо
750 грама зелен фасул
250 грама домати
2 сладки чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
мазнина
брашно
1-2 с. л. заквасена сметана или кисело мляко
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете зеления фасул на няколко части всяка шушулка, чушките на кръгчета, а доматите на парчета. Лука нарежете на полукръгчета и запържете до златисто. Прибавете месото на кубчета и го изпържете заедно с лука. Налейте малко вода и оставете да се задушава, докато агнешкото не омекне. След това добавете фасула, чушките, нарязания на ситно чесън и задушете всичко на слаб огън. Следва да сложите доматите. Оставете на котлона до готовност на зеленчуците.
Разтворете малко брашно в сметаната (или киселото мляко), излейте сместа в готовото ястие и разбъркайте. Поднася се горещо и поръсено с нарязан магданоз. За гарнитура са подходящи варени картофи.
Добър апетит!
Съставки:
1 кг зелен фасул , 1 ч. л. сол , 30 г краве масло , 3-4 с. л. слънчогледово олио , 300 г агнешко месо от плешка , 150 г кромид лук , 3 пресни домата , 1 ч. л. сол , 1 щипка канела , 1/4 ч. л. индийско орехче , 1/4 ч. л. бахар , 3-4 щипки смлян джинджифил , 1 стрък пресен чесън (3-4 скилидки) , 3-4 с. л. зехтин
Приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия.Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото.Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул.Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути.Чесънът се накълцва наситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.
Няма коментари:
Публикуване на коментар