петък, 24 май 2013 г.

Милинки от Сливен

Мая за хляб, колкото половин кибритена кутийка се разтваря в 100 мл. хладка вода, щипка захар и 1с.л.брашно. Ха сега де! След вимателно взиране в кибритена кутийка и пакетче прясна мая за хляб, реших че половин пакетче от 42-грамовите, ще е достатъчно. :)
След като шупне, се добавят още 200 мл. хладка вода (аз сложих с телесна температура), 1 с.л. олио и две щипки сол. Замесва се тесто с около 500 гр. пресято брашно и се оставя да втаса.
Тавичка се намазва с масло или олио. В купичка се смесват 1 с.л. олио и 1с.л. свинска мас (аз обаче, използвах чисто масло вместо мас), пръстите се намазняват и от втасалото тесто се откъсват малки парчета, които се оформят като кръгли хапки и се нареждат в тавата. Оставят се около 30 минути да втасат отново.
През това време се приготвя крем от: 2 пълни с.л. брашно, 2/3 пакетче размекнато чисто масло (от 125 грамовите пакетчета), 1 с.л. мас (но нея аз я пропуснах), 1 с.л. вода, 1 яйце и щипка сол. Разбиват се добре и с получения крем се заливат втасалите милинки.
Около 15 минути след заливането се пекат в предварително загрятата фурна.
В рецептата пише силна фурна, без уточнение на градусите. Аз пекох на 200 градуса, не посмях на повече, но се получиха добре.
2-ри вариант на заливка:
125-грамово пакетче чисто масло се стопява в микровълновата фурна, прибавя се чаена лъжичка сол, 3-4 с.л. галета. Бърка се до еднородна кашичка. С нея се поливат милинките и после се пекат като в първия вариант на рецептата.
Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар