четвъртък, 23 май 2013 г.

Пататници разни от Родопите

1.Пататник от Чепеларе...
Настъргват се картофите на ренде в купа. Поръсвате се отгоре с гьозум (известен и като джоджен). Настъргва се една глава кромид лук и се осолява на вкус. В купата се слагат 2 – 3 яйца и малко олио (3 – 4 супени лъжици). Всичко смесено в купата се омесва (разбърква). Тавата се намазва с малко олио и се наръсва с брашно. От купата се взема с шепи и се изцежда сока (да остане в купата), а останалото се застила в тавата. Тази изтискана течност се разбърква с половин чаена чаша брашно. Картофите се заглаждат в тавата и се заливат със сместа от купата. Отгоре се слага масло и се пече около 40мин. на 250 – 300 градуса.
2.Пататник от Смолян
Съставки:
  • 2 кг. картофи
  • 4 яйца
  • 300 гр. бяло саламурено сирене
  • 2 ч. л. сух джоджен
  • 1 с. л. сол
  • 125 гр. масло
Приготвяне и сервиране:
Картофите се обелват и настъргват на ренде. Посоляват се, разбъркват се и се оставят да се изцедят добре. Сиренето се натрошава и се разбърква заедно с яйцата и джоджена. Прибавят се отцедените картофи и се разбърква добре. В тава с подходящ размер се сипва половината от разтопеното масло, след това се изсипва картофената смес и се подравнява. Отгоре се полива с останалото масло. Пече се във фурна на 220 °С около 20 мин. Вместо на фурна ястието може да се приготви, като се пържи в тиган с масло за 7 - 8 мин, след което се обръща и се пържи и от другата страна.
Сервира се горещо.
3.Пататник от МомчиловциПродукти:
700-800 грама картофи
3 яйца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.
1. Картофите и лука се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят. Смесват се с яйцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без тях, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

2. В тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазнява добре. Слагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.

3. Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.

4. Слагаме отгоре няколко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. Печем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).

5. Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. Тоя път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
Аз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар