неделя, 5 май 2013 г.

Класическа дроб сърма

Продукти: 
500-700 г агнешки дреболии, 1 каф. ч. ориз, 1 глава кромид лук, 10-15 пресни кромидени перца, 5-6 с. л. олио, 1 суха чушка, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 каф. л. черен пипер, щипка-две джоджен, сол на вкус, свеж магданоз, около 250 мл бульон, 2 каф. ч. вода
За заливката: 2 яйца, 1 кофичка квасено мляко, 3 с.л. брашно, щипка сол

Начин на приготвяне:
Сваряваме дреболиите в солена вода с дафинов лист или бахар по желание. Заделяме от бульона, който прецеждаме. Нарязваме охладените дреболии на малки парчета, които запържваме с нарязания лук и сухата чушка. Солим на вкус. Малко след това добавяме ориза и сухите подправки.
Продължаваме да пържим и бъркаме още малко. Слагаме червения пипер, отново разбъркваме и веднага след това наливаме бульона и водата. Изчакваме да клокне и изсипваме в тава с размер, не по-голям от 30-32 см.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато изври течността и отгоре се образува лек загар.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата с щипка сол, а след това добавяме млякото и брашното. Разбъркваме добре до еднородна смес и заливаме ястието. Печем още 10 мин, докато придобие златист цвят. Поднасяме дроб сармата топла с купичка кисело мляко.



Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата с щипка сол, а след това добавяме млякото и брашното. Разбъркваме добре до еднородна смес и заливаме ястието. Печем още 10 мин, докато придобие златист цвят. Поднасяме дроб сармата топла с купичка кисело мляко.

Втори вариант:

Продукти:

1бр.-комплект за дроб сърма
2вр.-пресен лук
300гр.-ориз
1вр.-пресен джоджен
50гр-масло
черен пипер
сол
бульон

За заливката:

2бр.-яйца
1коф.-кисело мляко
щипка -сода бикарбонат
3с.л.-брашно
щипка сол
 
Най-добре е да се снабдите с пресен комплект за дроб сърма.
Хубаво е  да има и чревца,но и без тях става.
В месарския магазин се оказа ,че тях ги продават с главата.
За това купихме глава с шкембе и чревца и отделно комплект/бял и черен дроб,сърце и було/.
Лоените чревца се измиват,а тънките  се обръщат и мият под течаща вода.
Шкембето се обработва с гасена вар , изстъргва се и се измива
Чревцата се поръсват с 1с.л.-сода и се заливат с около 100гр.оцет.
Разбъркват се и след това се измиват отново.
След това се слагат да се сварят заедно със шкембето,булото,сърцето,черния и белия дроб.
Отпенват се и се посоляват.Варят се до готовност./Бульона се прецежда./
Сварените дреболии  се нарязват на дребни парченца.
С масло и малко олио са задушава нарязан зелен лук и джоджен.
Прибавят се дреболиите и се запържват за кратко.
Към тях се слага предварително измития ориз.
След като си промени цвета ориза сместа се изсипва в тава.
Залива се с прецедения топъл бульон от дреболиите.
Ястието се поръсва с черен пипер и се слага в предварително загрята фурна.
През това време се разбиват яйцата.
Добавя се киселото мляко със содата и брашното.
Овкусява се с щипка сол.
Заливката се слага върху изпеченото ястие и се връща във фурната да добие златист загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар