сряда, 1 май 2013 г.

Козуначени истории...

По домашному....

Продукти:
  • 1 кг брашно
  • 50 г мая
  • 1-1 и 1/2 чаени чаши прясно мляко
  • 10 жълтъка
  • 3 белтъка
  • 1 чаена чаша захар
  • 200 г краве масло
  • 100 г стафиди
  • 25 мл коняк
  • 3 с. л. настъргана лимонова кора или 1 ч. л. млян кардамон
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 1 ч. л. шафранова настойка
  • 3-4 ч.л. ванилия
  • 1 г сол
Приготовяне на опарата: в 1/2 чаена чаша горещо мляко се сваряват 100 г брашно, като се бърка бързо с дървена лъжица до получаването на еластична маса.
Маята се разтваря в 1/2 чаена чаша хладко мляко, смесва се със 100 г брашно и се оставя за 10 минути.
Приготвяне на течната закваска: двете готови смеси се съединяват, покриват и оставят за 1 час да втасат.
Приготвяне на заливката: жълтъците, захарта, солта се разбиват до бяло.
Половината от заливката се излива в закваската. Прибавят се 250 г брашно, меси се и се оставя за 1 час. След това се налива другата половина от заливката, прибавят се 500 г брашно и се меси тесто, докато то започне да се отделя от ръцете.
В готовото тесто се излива постепенно на неголеми порции топлото течно масло. Меси се, като се прибавят подправките и конякът. Тестото се оставя да втаса втори път.
След вторичното бухване на тестото в него се добавят 2/3 от стафидите и захаросаните плодове, като те предварително се овалват в брашно. Тестото се оставя да втаса за трети път.
Разделя се на две части (за два козунака). Слага се във форма - трябва да заеме половината от обема й.
Поръсва се с останалите стафиди и захаросани плодове. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се обилно с кристална захар и се пече на слаб огън 45 минути.

Маков козунак

Можете да се ръководите от предходната рецепта за направата на тестото. Продуктите са същите - без стафидите и захаросаните плодове.
Новите компоненти са: 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. ч. захар, 1 ванилия. Те се смесват и варят до сгъстяване. По желание този пълнеж може да се обработи с пасатор, за да се раздроби маковото семе. Приготвеното козуначено тесто се разточва на правоъгълен пласт с дебелина 5 мм. Разрязва се на две равни части с големината на тавата. Първата част покрива дъното. Върху нея се изсипва и заглажда маковата плънка. Отгоре се слага вторият пласт тесто. Поръсва се с маково семе. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар. Пече се на слаб огън 45 минути.
От тази рецепта можете да приготвите и маково руло. За целта се разточва пласт тесто, намазва се с маковата смес и се навива на руло. Слага се в тава, намазва се с жълтък и се поръсва с маково семе и кристална захар.

Бял козунак

Продукти:
  • 500 г брашно
  • 6 яйца
  • 150 г краве масло
  • 150 г маргарин
  • 1 и 1/2 - 2 чаени чаши захар
  • 40-50 г мая
  • 1 непълна чаена лъжичка сол
  • по 50 г стафиди
  • захаросани плодове
  • бадеми
  • ванилия
За глазурата:
  • 1 белтък
  • 1/2 чаена чаша пудра захар
  • 1 супена лъжица лимонов сок
Тестото се приготвя по технологията, описана в статията, както и в рецептата за домашния козунак.
Единствената разлика е в това, че белият козунак е покрит с бяла глазура. Тя се приготвя по следния начин: охладеният белтък се разбива, като постепенно в него се прибавят пудрата захар и лимоновият сок.
С нея се покрива козунакът и се оставя да засъхне.
Друга особеност е, че бадемите трябва да се обелят от кожицата.
За целта те се попарват с гореща вода и се оставят в нея за 2 минути. След това смъкването на “дрешките” им е лесно

Няма коментари:

Публикуване на коментар