неделя, 19 май 2013 г.

Идеи за замразяване.

Зелен фасул:
Той е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Освен това, този зеленчук съдържа комплекс от незаменими аминокиселини – аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин. Те влияят върху основни процеси на обмяната и имат значение за растежа и развитието на организма.
За да запазите в най-голяма степен хранителни качества на зеления фасул е необходимо да го съхранявате правилно. В прясно състояние този зеленчук може да престои в хладилник няколко дни без това да влоши качеството му. Съхранявайте го в найлонови торби, за да предотвратите омекването му.
Необходимо е да знаете, че към измиване на зеления фасул се пристъпва непосредствено преди употребата му, а не преди съхранението му в хладилника. Измийте зеления фасул в студена вода. За целта може да се наложи да го потопите няколко пъти, за да премахнете всички нежелани примеси. Почистете и нарежете зеления фасул непосредствено преди обработка. Това е важно, тъй като преждевременно нарязаните зеленчуци губят хранителни вещества много по-бързо от целите.
Ако желаете да съхраните зеления фасул чрез замразяване, е необходимо да изберете млади, нежни шушулки, с току-що формирани зърна. Не използвайте „стар” зелен фасул за замразяване. Важно е да знаете, че преди замразяването зеления фасул трябва да се бланшира за 3 минути, за да се разрушат ензимите, които променят вкуса и цвета му по време на съхранение. След бланширането е необходимо незабавно охлаждане, за да се предотврати сготвянето на зеленчуците. Охлаждайте зеления фасул в ледена вода, толкова дълго, колкото сте го бланширали (около 3 минути). Нарежете зеления фасул на 3-5 см парчета или пък го разрежете по дължината му. Опаковайте зеления фасул във водоустойчиви пликове или кутии за съхранение във фризер. Най-подходящи за замразяване са пликовете с вакуумно запечатване. Ако не разполагате с такива, можете да използвате и обикновени, но се уверете, че сте премахнали всичкия въздух, за да предпазите зеления фасул от изсушаване и прегаряне. По този начин зеленият фасул може да бъде съхраняван около 10 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар